RepotageSamhälleSportTräning och hälsa

Här når hälsan nya höjder

Nyutbildade personliga tränare tar examen i juni på Jakobsbergs Folkhögskola. Järfälla i Fokus möter student Yaser Karimi under en friskvårdstimme – och huvudlärare Nicklas Lindström under en kvarts nedvarvning. Nu kör vi!

  1. När du läser den här artikeln kan du följa fem enkla träningsinstruktioner. Du är redan igång nu! Börja med att värma upp kroppen, ca 10 min. Förslagsvis en kort promenad. Här kan du lägga ner läsningen, ställa in mobilens tidtagare och ge dig ut och promenera innan du läser vidare. Se dig omkring och träna ögats muskler!
  2. Nu är du tillbaka och behöver mjuka upp dina höfter. När du läser nästa del, föreställ dig att du mjukt och lugnt rockar en rockring. En rörelse i höften sägs sätta tanken fri och därmed bidra till problemlösning!

En utbildning med många år på nacken

Hälsoutvecklingsprogrammet på Jakobsbergs folkhögskola har funnits i ungefär 40 år och har gått i bräschen för liknande studier. Under senare år har en påbyggnadsutbildningen tillkommit, som gör deltagarna till certifierade personliga tränare (PT). Utbildningens huvudlärare, Nicklas Lindström, säger att PT har blivit en mycket vanligare företeelse idag än när han började jobba i branschen för ungefär 20 år sedan.

– Man har PT som man har frisör idag. Det är inte bara kändisar och chefer som är kunder längre, säger Nicklas. 

Det är många olika moment för studenterna att lära sig, exempelvis anatomi, skadelära och behandlande massage. Deltagarna på utbildningen behöver riktiga kunder för att få praktisk erfarenhet, och därför söker de regelbundet Järfällabor som vill ta del av utbudet. Det som kallas för 65+ projektet riktar sig, som namnet kanske avslöjar, till pensionärer som vill prova på gruppträning. Programmet pågår i åtta veckor, med gemensam träning två gånger per vecka under ledning av utbildningens deltagare. Utöver 65+ projektet behövs det även frivilliga deltagare till bland annat massagebehandling, kostrådgivning och PT-pass. 

  1. Dags att stärka dina magmuskler, placera dig i plankan, som att du fångar upp dig själv från att falla rakt ner i golvet. Sätt i knäna om du behöver. Du kan ligga på underarmarna eller ha händerna i golvet. Andas!

Studenten som snart får Järfällabor att svettas

Yasir Karimi tränar hellre själv än tittar på sport. Och han kommer att sakna sammanhanget på skolan, vännerna, lärarna och kökspersonalen. Foto: Josefine Chiacchiero

Yaser Karimi, 22 år,  går sista året av två och tar sin examen i juni. Han har redan fått jobb som instruktör och personlig tränare på Järfällabadet. Men först är det viktigt att han får sin licens och blir certifierad friskvårdare. Under utbildningen har han tränat flera klienter, och snart är det dags att göra de slutgiltiga testerna. Klienterna kommer främst från Järfälla kommun, men även utifrån. Vissa jobbar, men andra är studenter. Att denna utbildning finns i Jakobsberg var något nytt för honom.

– Jag blev chockad! Jag gick gymnasiet här i Jakobsberg. Men jag visste inte att den här utbildningen fanns.

Yaser är intresserad av det mesta som innefattar fysisk aktivitet, bland annat kampsport, fotboll, amerikansk fotboll och styrketräning. Utbildningen är därför perfekt för honom. 

Yaser kom hit som tonåring från Afghanistan, han lärde sig snabbt svenska och gick sedan Ekonomiprogrammet på gymnasiet. Även de kunskaperna kommer väl till pass eftersom man som personlig tränare ofta är egenföretagare och behöver veta hur man når ut till kunder och sköter sina papper. 

– Som PT är man sitt eget varumärke, konstaterar Yaser Karimi.

Utöver studierna jobbar han extra som elevassistent på en skola. Ofta ser han att eleverna blir stillasittande under flera timmar, och när det är rast hänger de över sina mobiler. Han påpekar att stillasittandet kan leda till övervikt samt orsaka en rad sjukdomar, att det är ett allvarligt problem bland unga. 

– En orsak är att skolsystemet är som det är, det är många lektioner och det finns inte utrymme för fysisk aktivitet, reflekterar han.

  1. Låt oss stå upp igen. Placera fötterna i höftleds-bredd. Böj och sträck benen och gör s.k. squats. Jobba lugnt och långsamt och böj knäna i riktning över tårna. Rumpan och benen får jobba!

Läraren med amerikansk fotboll i bagaget

Nicklas Lindström, flerfaldig guldmedaljör i amerikansk fotboll, bl.a. med Stockholmslaget Mean Machines, döpt efter laget i Burt Reynolds-filmen Benknäckargänget från 1974. Foto: Josefine Chiacchiero

Nicklas Lindström är programmets huvudlärare sedan två år, och han har en gedigen bakgrund inom idrott. Under många år ägnade han sig främst åt amerikansk fotboll. Där kammade han hem åtta olika guldmedaljer i både EM och SM. Under den tiden vägde han upp till 109 kg och pressade kroppen hårt med tung styrketräning och sprint. Han var också mycket engagerad i föreningslivet och drivande som tränare. Nu har han släppt både föreningslivet och 25 kg av sin kroppsvikt. 

– Det finns eldsjälar inom föreningslivet som ger allt, men det är en extremt krävande tillvaro i längden, reflekterar Nicklas Lindström.

  1. Läser du kanske denna artikel på mobilen? Sätt dig på rumpan och lägg mobilen på ena höften. Placera händerna på golvet, under axlarna. Fötterna en bit ifrån rumpan. Böj och sträck armbågarna så att du tränar arm- och axelmusklerna. Gör 2×10 repetitioner och vila lite emellan! Heja!

Idag är det cyklingen som är Nicklas Lindströms nya nörderi. Det är en sport han gärna skulle vilja läsa mer om i media. 

– Jag anhåller om flera timmar träning på helgen – av familjen, säger Nicklas och ler. Sen ger jag mig ut och cyklar, lyssnar på podd och är med mig själv en stund.

Han tävlar på veterannivå. Styrketräning lockar inte lika mycket längre. Numera har en funktionell styrka som passar cyklingen, och han är uthålligare än tidigare. 

Nicklas märker att hans tidigare erfarenheter är en stor tillgång i hans arbete med studenterna, det gör att han kan sätta sig in i flera perspektiv av träning och hälsa. Som personlig tränare är det centralt att förstå en kunds samlade hälsotillstånd, att motivera och att hitta lösningar.

Mitt nya nörderi är cyklingen, utbrister Nicklas Lindström. Foto: Josefine Chiacchiero

  1. Nedvarvningen är en del av träningen, att ge musklerna utrymme att ta till sig effekten av träningen. Drick vatten och luta dig tillbaka, du har jobbat väldigt bra! Vi är imponerade!

Sportredaktionen är nu piggare än någonsin med denna morgonträning. De positiva effekterna av fysisk aktivitet är påtagliga och vi önskar att vi tidigare utnyttjat alla de här möjligheterna. Ute i kommunen kan Järfällas 65-plussare ta del av återkommande aktiviteter. Ännu har vi inte uppnått den respektabla åldern men vi hoppas göra det med hälsan i behållning. 

I Järfälla kommun finns två olika gymparker för seniorer. På de här utegymmen finns 15 anpassade övningar som tränar allt från muskler till minne. Övningarna består exempelvis av handledsträning, höftfjäder, en fingerstege, balansräcke, bänkträning, memory och en serpentinbana.

Träningsinstruktionerna i denna artikeln är ett sammandrag av reportrarnas egna upplevelser och erfarenheter. De frånsäger sig allt ansvar för ev skador. Kolla med din närmsta PT!

Text av Josefine Chiacchiero och Anna Klein

Bilder av Josefine Chiacchiero

Josefine Chiacchiero

josefine.chiacchiero@jakobsbergsfolkhogskola.se

Anna Klein

anna.klein@jakobsbergsfolkhogskola.se