NöjeSenasteSport

Golfbanan renoveras – senare öppning än vanligt

Nu syns åter blåsippor, bofinkar och golfspelare. Våren är kommen. På golfbanan i Viksjö har 9-hålsbanan nyss öppnat upp för spel, men den som vill gå en 18-hålsrunda får bärga sig lite till.

–  Det är så att vi håller på att renovera bunkrarna, förklarar Urban Nilsson, banchef på Viksjö GK. 

När Järfälla i fokus möter Urban på banan så har han precis sagt hejdå till en arkitekt. De har spenderat halva dagen tillsammans och diskuterat den pågående renoveringen. Urban har varit banchef sedan 2004. Golfklubben har funnits i över 50 år.

Den som vill gå en 18-hålsrunda får vänta lite till. Foto: Viksjö GK

Arbetet påbörjades i slutet av februari och förväntas vara färdigt om ungefär en månad. Den 15 maj är en slutbesiktning inbokad, därefter räknar Urban Nilsson med att de ska kunna öppna upp för spel. De senaste åren har banan varit redo andra halvan av april eller första halvan av maj. I år är öppningen alltså något försenad.

18-hålsbanan har 42 bunkrar totalt. En renovering av bunkrarna görs väldigt sällan, med 20 års mellanrum enligt Urban Nilsson. Något annat större arbete har inte utförts på banan utöver det årligen återkommande underhållet.

  • En bunker är ett hinder i golfbanan
  • Hindret består av en mer eller mindre nedsänkt markyta fylld av sand
  • Kärt barn har många namn: bunker, hinder, sandfälla, muggar
  • Det finns två olika typer: fairwaybunkrar och greenbunkrar
  • Bunkerslaget är det enda slaget där spelaren ska träffa marken innan bollen och är ett slag som tar längre tid att bemästra

Text och bild: Albin Kaunitz och Anna Klein

Albin Kaunitz

albin.kaunitz@jakobsbergsfolkhogskola.se

Anna Klein

anna.klein@jakobsbergsfolkhogskola.se