Kultur

David fiskar röster för kallbadhus i Görväln

Kan Görväln locka bastubadare till Järfälla? Det tror David Widlund, som har lämnat in ett medborgarförslag om att bygga ett kallbadhus vid sjön. Nu återstår drygt 20 röster innan drömmen kan bli verklighet.

Foto: pixabay/privat. Bilden är ett montage.

Tusentals människor står i kö till Stockholms bastubad. I somras skrev flera medier om bastun i Vinterviken som hade 9000 personer i kö, på Kungsholmen har kön stängt för icke-medlemmar och i Aspudden går det inte att få badtid på grund av de långa köerna. 

Bastubadaren David Widlund, 48, som är uppvuxen i Järfälla och snart flyttar hit igen, berättar för Järfälla i Fokus om en skräckupplevelse i Vällingby när han provade bastun vid Kananbadet.

– Det var en trång bastu utan fönster och trettio personer skulle få plats. Folk stod upp för att sittplatserna var slut och sorlet påminde mer om en utekväll än ett lugnande bastubad. Det var inte värt att gå dit igen.

Bastubristen fick David att skrida till handling. Nu har han lämnat in ett så kallat Järfällaförslag till kommunen om att bygga ett kallbadhus vid sjön Görväln. I förslaget skriver han att det ska finnas café och bastu.

– Andra stora städer har kallbadhus, så varför inte Stockholm? frågar sig David. Jag vet att det har pratats om det länge, men ingenting händer. Görväln skulle vara en fin plats, så jag tänkte att jag lägger ett förslag så får vi se vad som händer.

Fjärden Görväln i Östra Mälaren sträcker sig längs Järfälla kommun och Upplands-Bro. Intill vattnet finns ett naturreservat, Görvälns slott och Brukets skidbacke. En bit från Jakobsbergs centrum ligger Görvälnbadet med utsikt över småöar. I slutet av strandkanten tar ett skogsparti vid, där järfällaborna gärna tar hundpromenader.

– Görväln är en intressant plats, tycker David Widlund. Det är västerläge med kvällssol och utsikten över sjön är väldigt vacker. Jag tror att många skulle lockas hit om det fanns ett kallbadhus.

Om Järfällas kallbadhus skulle ligga vid skidbacken eller badplatsen överlåter David åt politikerna att bestämma. Så länge det finns bastu är han nöjd.

– Jag är ingen vinterbadare, men finns det bastu precis intill vattnet kan jag ta ett dopp. Jag tror att det skulle bli väldigt populärt, oavsett om man badar där på sommaren eller vill basta efter en dag i skidbacken.

David Widlunds förslag om kallbadhus behöver i skrivande stund 24 röster till för att tas upp av beslutsfattarna i Järfälla kommun.

Text och bild: Kattis Folkeson
katarina.folkesson@jakobsbergsfolkhogskola.se