FeatureMiljöNyheterSenaste

En grönare jul

I juletid är det lätt att bli frestad av stadens julbord och priserna ligger runt 200-700 kronor. Redaktionen har besökt två av Järfällas restauranger. Men erbjuder de vegetariska/veganska alternativ? Det är frågan vi tagit reda på!

Mårten Österman är nöjd med responsen från kunderna och ser fram emot mer grönt på julbordet

Wärdshuset Lasse Maja
Julbord mellan 29/11 – 23/12
Pris från 595 kronor.

Mårten Österman, köksmästare, vad har ni för utbud?
– För vegetarianerna har vi bland annat fem olika sallader på det kalla bordet. På det varma har vi bland annat veganska bön(kött)bullar, sojakorvar och svampomelett, säger Mårten.

Vad är skillnaden på årets julbord och det föregående?
– Vi har lagt till en större kålsallad för att ge mer till det som äter rå vegankost. I övrigt har vi inte ändrat speciellt mycket då vi förra året la till bönköttbullarna och sojakorvarna. Vi har fått väldigt bra respons från kunderna. Det som jag saknar att kunna erbjuda ett helt bort med veganska rätter. I nuläget är det platsbrist. Däremot har vi ett veganskt varmrätt alternativ som man kan beställa in vid sidan av om man inte är nöjd, berättar Mårten.

Varför ska man välja ert julbord?
– Framförallt för miljön. Sedan erbjuder vi en idyllisk miljö. Vi kanske inte är riktigt lika stora som andra aktörer, men vi erbjuder en mer intim familjär stämning.
Vegansk/vegetarisk favoriträtt:
Jag älskar risotto som en vegetarisk rätt och som vegansk en god currygryta.

IKEA Barkarby

IKEA:s julbord ska passa det flesta med sitt låga pris, säger Cecilia Sporrong

Pris 249 kronor och 149 kronor för medlemmar, 39 kronor för barn (gäller barn upp till 13 år).

Vad har ni för utbud, Cecilia Sporrong, restaurangmedarbetare?
-Vi har fått fler alternativ som inlagda morötter, rå grönkålsgratäng, rödbetssallad samt ett utökat dessertbord. Vi går allt mer åt det gröna hållet. Det är tyvärr en lång process att få in fler alternativ på en gång, men vi är på god väg. De gröna valet är bra för miljön och hållbarheten, säger Cecilia.

Vad är skillnaden på årets julbord och det föregående?
I år har de kalla bordet fått ännu mer alternativ. Kunderna har reagerat jätte positivt, men såklart saknas vissa efterfrågade rätter. Men de flesta är glada och jag har själv märkt skillnad, berättar Cecilia.

Varför ska man välja ert julbord?
Det är absolut prismässigt. För family medlemmar kostar det 149 kronor och att bli medlem är kostnadsfritt. Vi har valt de låga priset så allt fler kan ha råd. Man ska kunna ha råd även om man är en stor familj, säger Cecilia.

Vegansk/vegetarisk favoriträtt:
När vi arbetar sent får vi äta IKEA:s middagar och då väljer jag alltid den vegetariska gratängen, säger Cecilia.

 

Text och foto:
Neda Ameli
neda.ameli@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar