NyheterSamhälle

Ingen jul utan bastu

Julbad är en gammal tradition. I det svenska bondesamhället var ett bad på julaftonens eftermiddag ofta årets enda bad. Att vara ren inför ett nytt år var viktigt. Badtraditioner kring jul och nyår lever vidare.

På dopparedagen kastar sig hundratals personer i Haverdal i Halland i det iskalla havsvatten. På nyårsafton gör holländare och fransmän detsamma i Nordsjön.

Kaija Piirainen gillar att bada bastu

Medan julbastu är en självklarhet i Finland sker det mer sällan i de svenska hemmen. Kaija Piirainen i Kallhäll är en av de cirka 8 000 med finskt påbrå i kommunen och en flitig bastubesökare. Hon har inte tillgång till egen bastu så hon passar på att bada efter gympapasset i en träningslokal minst tre gånger i veckan. Hon sitter mest ensam i bastun men de gånger som hon får sällskap får hon lära ut hur man ska göra.
– Jag frågar ofta varför de inte öser vatten över stenarna. Nu senast svarade en kvinna att hon inte vågar för att alla inte tycker om ångan. Jag sa att vi inte är i någon torrbastu och hällde vatten över stenarna, säger
Kaija Piirainen.

 

 

 

 

Sugen på bastubad? Här är några tips i Järfälla:

  • Järfällabadet på Mjölnarvägen 1B i Jakobsberg.
  • Träningslokaler kan ha egen bastu med då har enbart medlemmarna tillträde. TIll exempel Friskis och svettis på Järfällavägen 106 i Jakobsberg och på Gjutmästare Rosbergs väg 8 i Kallhäll.
  • Ängsjö friluftsgård har en bastu men den är under renovering i ett år till.
  • Hemma hos en finsk familj. Bli vän med finländare som bor i villa och som – med stor sannolikhet – har egen bastu.

 

TEXT: 
Minna Pyykölä
minna.pyykola@jakobsbergsfolkhogskola.se

FOTO: 
Adam Johansson
adam.johansson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar