FeatureKulturNyheterSenaste

Barkaby fick finbesök av Arja Saijonmaa

I ett vimmel av 80 åskådare delar personalen ut lussebullar, pepparkakor och glögg. Besökarna på Ikaros restaurang i Barkarby är fyllda av entusiasm för snart ska Arja Saijonmaa ta plats på den hemmabyggda scenen.

Ut med brödet skriker en i personalen. Stämningen i luften är förväntansfull samtidigt som det finns en viss frustration eftersom kommunen inte gjort sitt med informationen enligt Jakobsbergsbon Kaija Piirainen.
– Vi har inga biljetter, därför sitter vi här längs bak och skäms, säger Kaija.

Sedan februari i år är Järfälla finskt förvaltningsområde och det är också anledningen att Arja Saijonmaa kommer hit berättar Karoline Lundvall som är verksamhetschef inom vård och omsorg.
– Denna afton är ett sätt att uppmärksamma alla finskspråkiga i kommunen. Vi ställde en fråga till dem som var med i föreningen. Vad vill ni göra? Svaret vi fick var att ringa hit Arja Saijonmaa, berätta Karolin.

Både Kaija Piirainen och Aatos Satomaa gillar Arja Saijonmaa otroligt mycket. Kaija har läst hennes bastubok. Något som hon tycker att fler svenskar borde göra eftersom de inte kan basta enligt Kaija.  Hennes man Aatos beundrar henne röst.
– Han älskar Arja så mycket att jag blir lite avundsjuk, säger Kaija Piirainen och skrattar.

Eftermiddags konserten inleds på finska – de är ju ändå en finsk afton. Språket skiftar fram och tillbaka mellan svenska och finska.  Arja Saijonmaa skrattar lite åt situationen
– Det är verkligen ett lyxproblem men jag har alla mina låtar på två olika språk. Så nu ska ni få välja, vilket språk vill ni höra nästa låt på?

Till svar får hon ungefär lika höga skrik från den svenska skaran som från den finsktalande publiken och hon skrattar. Till slut bestämde hon sig för den svenska versionen även fast majoriteten i publiken förstod finska.

Innan Arja börjar sjunga sin låt “Min ensamhet” säger hon:
– Många ser ensamhet som något läskigt och ledsamt särskilt nu kring jul. Jag brukar säga, strunt i det! Tänd tusen juleljus för dig själv, ät julbord och efterrätt, det är du värd.”

Text: Jonna Carlström och Adam Alexander Johansson
Foto: Adam Alexander Johansson
jonna.carlstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se
adam.johansson@jakobsbergfolkhogskola.se

 

Lämna ett svar