FeatureNyheterSamhälleSenaste

Flest bränder i december- så brandsäkrar du ditt hem

December är den månad på året då brandrisken i hemmet är som störst. Fler levande ljus är en av huvudanledningarna. Med ökad medvetenhet och försiktighet kan katastrofen undvikas och julefriden bevaras.

Tobias Källström arbetar som brandman på Järfälla brandstation. Enligt honom är det generellt fler utryckningar under december.

– Vi brukar säga att vi ser en ökning från och med första advent. Det tänds mer ljus och folk eldar i öppna spisar, adventsljusstakar och julgranar ökar brandrisken.

”Se till att alltid ha vatten i julgransfoten. En torr gran brinner otroligt bra. Ha aldrig levande ljus eller tomtebloss nära en julgran”

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sker nästan hälften av alla bränder orsakade av levande ljus i december. Därför är det bra att inte lämna levande ljus utan tillsyn eller använda brännbart material i adventsljusstakarna.

Tobias Källström säger att det viktigaste att tänka på om det börjar brinna i en lägenhet är att ta sig ut och stänga dörren. Brinner det däremot i en grannlägenhet eller i själva trapphuset är det viktigt att stå emot impulsen att ta sig ut den vägen. Det är säkrare att stanna kvar då varje lägenhet är konstruerad som en brandcell. Den giftiga röken gör dig medvetslös efter bara något enstaka andetag så stäng dörrar och fönster för att skydda mot rök och larma brandkåren.

-Ring hellre en gång för mycket än för lite. Upplever du att du inte kan vara kvar i din lägenhet så ringer du och informerar om det och i vilken lägenhet du befinner dig i så kommer vi och hjälper dig ut.

Det är viktigt att lära sig det rätta sättet att agera på vid en brand. Inte minst för barn.

-När vi söker igenom en lägenhet letar vi under sängar och i garderober för att barn har en tendens att gömma sig när det börjar brinna. Det är viktigt att prata om sådana här saker med barn så att de lär sig att reagera på rätt sätt, säger Tobias Källström.

Text och foto: Leo Konstenius

Leo.konstenius@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar