FeatureNyheterSamhälleSenaste

Digitala lås underlättar för hemtjänsten

Järfälla kommun inför digitala nycklar i hemtjänsten i Barkarby-Skälby. – Med en nyckelfri hemtjänst kan vi komma hem till våra kunder mycket fortare, säger Elina Godring,gruppchef.

Elisabeth Helgöstam
Elina Godring

Det nya systemet innebär att en digital låsbox monteras på insidan av ytterdörren tillsammans med befintligt lås. Med hjälp av en app kan personalen låsa upp och stänga dörren utan att ha tillgång till en vanlig nyckel. Den nya tekniken kommer ge flera positiva effekter. Dels kommer personalen slippa hantera mängder av nycklar, dels kommer de kunna vara på plats mycket snabbare vid ett larm.

– Nu får vi ofta åka omvägar för att hämta nycklar först och det kommer spara en massa tid för våra kunder, säger Elina Godring.

De som får tillgång till systemet är de som jobbar inom hemtjänsten, larmtjänsten och hemsjukvården.

– Appen går inte heller att ta sig in i för obehöriga då tekniken inte är kopplad till internet, berättar Elisabeth Helgöstam, samordnare för välfärdsteknik inom Järfälla kommun.

En säkerhetsåtgärd är att den stängs av efter en stund och måste då öppnas igen med en kod.

– Tekniken finns bara i personalens tjänstetelefoner, tillägger hon.

 

Elina Golding berättar att personalen har utbildats gemensamt men också haft möjlighet att lyfta frågor kring projektet under gemensamma fredagsmöten.

Elisabeth Helgöstam berättar att en stor förhoppning med projektet är att förbättra arbetsmiljön för personalen.

 

Text och foto: Magnus Sahlin

 magnus.sahlin@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar