FamiljKulturNöjeSenasteTräning och hälsa

Danshall i Järfälla – “Förut var jag mycket hemma”

Jade Dockery, en av grundarna för ”Unga Mål”, med elever. Fotocollage: Cornelia Möller.

Samarbete och engagemang. Kommunen satsar på att göra kultur och idrott tillgängligt för unga, allt för att få en meningsfull fritid. Järfälla i Fokus har besökt kultur- och aktivitetshuset Huset på Höjden och träffat dansläraren Jade Dockery, grundare av ideella föreningen “Unga Mål”.

För sex år sedan startades kulturcentret Huset på Höjden och föreningen “Unga Mål”. Båda har ett gemensamt mål: att vara en plats för unga. Grundarna bakom “Unga Mål” är Jade Dockery och Baba Dibba. Syftet är att det ska vara enkelt för både barn och föräldrar att kunna komma i kontakt med en meningsfull fritidssysselsättning utan ekonomiska begränsningar, då de erbjuder ungdomar kostnadsfria kultur- och idrottsaktiviteter. 

25-åriga Jade Dockery, som är uppvuxen i Järfälla, har en lång dansbakgrund med inriktning på Dancehall. I Huset på Höjdens lokaler har hon upp till 80 danselever i veckan med två olika åldersgrupper, 6-9 åringar och 10-15 åringar. När “Unga Mål” grundades fick Jade Dockery kontakt med kulturcentret och såg det som ett perfekt läge att börja det hon själv ville. Hennes drivkraft är att skapa gemenskap för unga.
– Det roligaste är att se barnens utveckling och få vara en del av deras fritid. Och skapa en trygg plats för barn och unga, säger Jade Dockery. 

Två elever i Dancehall-klassen är Tida Ojakangas, 14, och Wilma Orchard, 10. De har endast gått några månader, men har redan lärt sig massor och älskar det. 

– Det är kul och man lär känna folk, när jag dansar så känner jag mig fri och kan ta ut min ilska, säger Tida Ojakangas. 

Wilma Orchard instämmer:

– Det är kul att lära sig nya danser. Det är jätteroligt. För att jag har något att göra på min fritid. Förut så var jag mycket hemma och sånt. 

Wilma Orchard, Oyku Donmez och Tida Ojakangas mitt i danslektionen. Foto: Cornelia Möller.

Helgen före grundskolans start i augusti, anordnar “Unga Mål” sommarfestivalen “Summer Vibes”, på terrassen utanför Huset på Höjden. På festivalen finns livemusik, dansklasser med kända Dancehall-profiler (där man kan prova på dansstilar från bland annat Senegal och Gambia) och prova-på-aktiviteter. Andra kulturskolor och föreningar bjuds in från Järfälla kommun. Syftet är att föräldrar ska få direktkontakt med olika kulturaktörer och bli informerade om kommunens kommande aktiviteter och evenemang. 

Jade Dockerys engagemang grundar sig i att hon själv tyckt att fritidsintressen varit en viktig och avgörande del av hennes liv.

– Jag älskar att dansa. Det var en viktig del av min fritid när jag själv var ung och jag vill kunna skapa den möjligheten till fler, säger hon.

Tack vare Huset på Höjden och “Unga Mål” har barn och ungdomar fått möjligheten att göra betydelsefulla saker utanför skolan och hemmet.
– Det räcker med en lektion, sen har man lärt sig koreografin. Gemenskapen här känns som en familj. Man lär känna varandra så snabbt, säger Tida Ojakangas förtjust.

De äldre eleverna Nora Tijani, Exo Bwapapa och Mai Touray lär de yngre en koreografi. Foto: Cornelia Möller.

Text och foto: Cornelia Möller
cornelia.moller@jakobsbergsfolkhogskola.se