FeatureNyheterSport

Gåfotbollen rusar fram

På en av Viksjövallens fotbollsplaner samlas varje tisdag ett glatt gäng för att spela gåfotboll. Precis som ordet antyder är det endast tillåtet att gå på planen.
– Det är svårare än vad man tro. Ivrigheten att nå bollen gör att du vill springa efter, äger spelaren Roland Bernström.

Inför träningen sorterar tränaren, tillika sportchefen för IFK Viksjö, Christian Stenhoff upp västar i olika neonfärger. Under tiden fylls planen på av spelare. En av dem är Roland Bernström som varit med sedan starten av gåfotbollen för drygt ett år sedan.

När tränaren blåser i visselpipan samlas spelarna i en halvmåne runt honom. Efter uppvärmningen delar laget upp sig och spelar match. Gåfotbollen riktar sig till dem över 55 år. Även om det, enligt Christian Stenhoff, finns undantag.

Gåfotbollen började spelas i England för att sedan sprida sig vidare till andra länder. I Danmark är det en väldigt populär sport och ett flertal länder i Europa arrangerar årligen turneringar. Trots att sporten är relativt ny i Sverige så är den på framväxt och flera klubbar har uttalat att de ska starta en sektion för gåfotboll.

I Stockholmsområdet finns det än så länge två klubbar, IFK Viksjö och Enskede IK. Lagen har mött varandra vid två tillfällen, båda slutade med förlust för IFK Viksjö.

– I den första matchen på bortaplan förlorade vi stort. I hemmamatchen förlorade vi också fast inte lika stort, säger, Roland Bernström.

Efter träningen är det dags för fika. I föreningens klubblokal radar spelarna upp sig i kö till kiosken där personalen förberett fikat. Spelarna varvar kaffedrickandet och smörgåsätandet med att diskutera dagens träning under en uppsluppen stämning.

– Det bästa med gåfotboll är gemenskapen. Jag önskar att flera fick ta del av den och hoppas att folk hittar hit istället för att sitta hemma och kolla på tv. Här får du både motion och gemenskap, avslutar Roland Bernström.

FAKTA OM GÅFOTBOLL

Den 26 september 2018 spelades den första gåfotbollsmatchen i Sverige där Enskede IK och IFK Viksjö möttes på Enskede IP. Flera klubbar är på gång att starta upp gåfotboll.

Det finns inget spikat regelverk. Däremot finns rekommendationer från Svenska Fotbollsförbundet som bland annat innefattar:

  • Det är inte tillåtet att springa eller tackla. Även höjdbollar är förbjudna.
  • Ingen offside.
  • Spel på en femmannaplan med sju spelare per lag.
  • Matchtiden är 2 x 20 minuter.

Mer om hur gåfotboll spelas kan du läsa här

Källa: Svenskafotboll.se

Text och foto: Andreas Andersson
andreas.andersson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar