FeatureKulturNyheter

Matadorens dolda karaokestjärnor

I Jakobsbergs centrum är butikerna nedsläckta och stängda för dagen. Klockan är 22.00 på onsdagskvällen och den enda lokalen som lyser skiner i flera färger. Det är Karaoketävling på baren Matadoren.

Inne på Matadoren är nästan alla bord fullsatta. Majoriteten av de som sitter här ska sjunga eller har en i sitt sällskap som ska. En stor grupp sitter över flera bord närmast “scenen” som egentligen bara är en undanröjd plats på golvet. Fler av dem går upp gång på gång. En är Severin Gottsén, 37 år, som är bosatt i Jakobsberg.

Severin är klädd i skinnväst, nitar, bandslogans och korta shorts. Han berättar att han spelar bas i ett band och gillar black metal. Men det är inte det han sjunger här.

– Jag har egentligen ganska bred musiksmak men karaoken har fått mig att sjunga mer blandat, säger Severin Gottsén.

Det var två år sedan Severin sjöng på Matadoren för första gången. Nu är han här varje onsdag och lördag när det är karaokekvällar.

– Tack vare karaoken har jag vågat öppna mig mer. Innan drack jag öl själv och kollade på mobilen när jag var här. Nu har jag fått vänner som jag sjunger med.

Severin blir aldrig nervös längre även fast han alltid sjunger nya låtar. Han säger att det är viktigt att kolla in vilken låt han ska sjunga innan, anpassa sig efter publiken och sin egna röst. Han säger också att man inte behöver vara duktig för att sjunga karaoke, det är en del av charmen.

Severin Gottsén, 37 år, sjunger gärna nya låtar och blir sällan nervös.

Severins namn ropas upp än en gång och han går upp på scen. Nu ska han sjunga Billy Idols låt “Eyes without a face”.

Det märks att Severin övat och inte är nervös. Med handen hårt om mikrofonen fyller hans säkra röst rummet och folk gungar med. Stämningen i baren är uppmuntrande, publiken höjer glasen och nynnar med. Vissa håller om sin partner och ibland går folk upp och dansar när någon sjunger.

Lenita Viklund, 49 år, är också här ikväll. Hon bor i Kungsängen och har tävlat i karaoke sedan 1997. Hon berättar hur hon var väldigt nervös när hon började tävla, men nu har hon sjungit på så många av Stockholms karaokebarer och är mer självsäker. Idag finns bara hennes glädje för sång och behovet av att uttrycka sig.

Även fast Lenita sjunger karaoke flera gånger i veckan så tävlar hon inte lika mycket längre.

– Det handlar inte längre om att vinna för mig. Jag vill uppmuntra andra till att våga sjunga. Jag som oldschool karaokare vill lämna över till de yngre nu, säger hon.

Lenita sjunger gammal rock flera gånger under kvällen. Ibland har karaokearrangören svårt att hitta den låt hon vill sjunga men Lenita vet vad som är hennes grej. När hon sjunger är rösten ren och säker och det märks att hon är van. Med leopardmönstrade kläder, smycken och handskar är hon helt klart karaokekvällens drottning.

– Många som sjunger karaoke är väldigt duktiga och borde vara stjärnor för länge sedan. Jag vill med mina uppträdanden peppa andra. Karaoke handlar om att våga vara någon som man vill vara, säger Lenita.

Text och foto: Jonna Carlström
jonna.carlstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar