FamiljFeatureKulturMusikNöje

“Gängen försvann med rocken”

Från att vara en krog i mängden till att förse Jakobsberg med extrem metal. Tekin Cebbar gjorde en tvärvändning och bytte koncept på sin bar. Men det var inte självklart för honom att öppna dörren för metalbanden.
– De sliter ju av grishuvuden och smörjer in sig med blod och grejer, brukade jag tänka.

Fönsterna skakar och väggarna svettas. När metalbandet kliver upp på scenen höjs temperaturen i hela rummet. Trots den trånga lokalen har 150 metalfans samlats för att lyssna till kvällens gigg. Fredagsmangel har gjort succé i Jakobsberg, och bakom baren står Tekin Cebbar, som precis har crowdsurfat bland skrikande skinnjackor.

Tekin Cebbar pekar på väggen i entrén där alla band som spelat på klubben fått skriva upp sitt bandnamn. Foto: Linnea Wennström

Svartsminkade ansikten och kläder dränkta i blod kan få vem som helst att bli bortskrämda till en annan bar. Tekin Cebbar var en av dem som undvek svartrockare. Men det skulle visa sig att det var just genom den ruggiga musiken som han fick uppleva en ny gemenskap.

– Jag fick mina fördomar krossade och har hittat en ny familj. Jag är syrian, men de bryr sig inte. Här är alla välkomna, säger han.

Tekin Cebbar berättar att de aldrig har haft några problem med bråk och tjafs sedan han började med metalklubben.

– Hårdrockarna ser jättehårda ut i sina skinnjackor och målade ansikten, men de är jättesnälla. De tackar och kramar mig. Vart tog monsterna vägen?

På Jakobs Kök & Bar varvas ölglasen med extrem metal. Foto: Linnea Wennström

Innan Tekin Cebbar välkomnade rocken till baren tacklades han med kriminella och stök. Han berättar att kvällarna kantades av droger och konflikter. Med det nya rock-konceptet kom också en helt ny stämning.

– Gängen försvann med rocken. Musiken förenar människorna här, säger han.

Nils Gullbrandsson, en av arrangörerna till Fredagsmangel, tror att det också kan bero på att det generellt är en äldre åldersgrupp som dras till metal.

– Ungdomar är i den åldern när man testar gränserna. Första klubbkvällen hade vi problem med knarklangning, men sedan dess ingenting, säger han.

Han är idag tacksam över att han tackade ja till förslaget att starta upp klubben. Det var i samband med butiksdöden i Jakobsbergs centrum som han kände att det behövdes en förändring. Metalbanden började locka väldigt mycket folk, och metalklubben gjorde så att baren fick ett uppsving ekonomiskt.

– Det är tack vare rocken som vi inte har stängt ner. Här är det fullt ös på helgerna, säger Tekin Cebbar.

Tekin Cebbar
Ålder: 47
Bor: I Viksjö
Yrke: Krögare på Jakobs Kök & Bar
Favoritband: Havamal
Husdjur: Chihuahua-hunden Bamse

Linni Ros Sitepu

linni.sitepu@jakobsbergsfolkhogskola.se

Linnea Wennström

linnea.vennstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se