GrävNyheterPolitikSamhälleSenaste

Järfälla i Fokus avslöjar: Lokalpolitiker sprider rysk propaganda

En Sverigedemokratisk ersättare i kommunfullmäktige i Järfälla sprider pro-rysk propaganda i sociala medier. På den ryska sociala plattformen VK har politikern delat hundratals inlägg sedan 2017. Ofta flera gånger om dagen. En av de grupper politikern följer bär namnet “Владимир Путин” – Vladimir Putin.

Genom åren har sverigedemokraten delat och skrivit en stor mängd inlägg om allt från vaccinmotstånd, invandring och konspirationsteorin “djupa staten” – och står samtidigt uppskriven som partiets ersättare i Järfällas kommunfullmäktige. De senaste veckorna har många av politikerns inlägg på VK:s plattform kretsat kring Rysslands invasion av Ukraina, och i början av mars skrev politikern bland annat: 

“SAMMA DREV hetsar mot Putin utan att berätta VARFÖR han är i Ukraina, han är där för att rensa upp den djupa staten, ta bort alla dessa labb som jobbar med biokemiska vapen och ta ner NAZISTERNA som styr och terroriserar det Ukrainska folket”.

Påståendet om att Ukraina tillverkar biokemiska vapen har flera gånger dementerats av såväl oberoende medier som av EU och USA. Ändå delade politikern fyra dagar senare, den 9 mars, en video med texten: “Pentagon Funded Bio-Weapons Labs in the Ukraine”.

Ett av politikerns inlägg på den ryska plattformen VK.

Sverigedemokraten är vald till partiets ersättare i kommunfullmäktige, men har bara deltagit vid ett fåtal sammankomster. Senast var i september 2020, enligt kommunkontoret. 

Så sent som på påskdagen delade politikern ett inlägg som hävdar att Ukrainas president är kusin till finansmannen George Soros. Även det påståendet har dementerats, av både nyhetsbyrån Reuters och den ideella organisationen Factcheck.org. 

Det sociala nätverket VK brukar beskrivas som en rysk motsvarighet till Facebook. Enligt Jonathan Leman, researcher på Expo, blev plattformen populär inom den svenska ytterhögern 2016. Bland politikerns vänner på VK finns flera personer med koppling till högerextrema organisationer, bland andra nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens talesperson Pär Öberg.

Den 9 mars delade politikern en video med texten “Pentagon Funded Bio-Weapons Labs in the Ukraine”. Påståendet har flera gånger dementerats av såväl oberoende medier som av EU och USA.

Expos Jonathan Leman menar att pro-ryska åsikter inte är helt ovanliga bland Sverigedemokratiska gräsrotsmedlemmar:

– Bland de mer konspiratoriskt lagda inom Sverigedemokraterna, de som får sin världsbild från ytterhögersidor som Fria Tider, Samnytt och Nya Dagbladet, är det många som har just den här typen av uppfattningar. Det här fallet förvånar inte mig, och jag tror att vi kommer få se fler liknande.

I slutet av mars lämnade riksdagsledamoten Roger Richthoff Sverigedemokraterna efter att ha delat en video där Ryssland tackas för invasionen av Ukraina. Även SD-politikern Leonid Kuzmin i Karlstad har uppmanats att lämna partiet efter att han delat pro-ryska inlägg på sociala medier.

– Det är känsligt för partiet att uppfattas som Kreml-vänligt, att verka opålitliga eller mesiga i säkerhetspolitiska frågor, särskilt inför valet. Just nu är det här mer känsligt för partiet än rasism, säger Jonathan Leman.

Järfälla i Fokus har utan framgång försökt nå både politikern och ansvariga för Sverigedemokraterna i Järfälla för en kommentar. 

Adam Daver

adam.daver@jakobsbergsfolkhogskola.se