Kan du inte gråta lite tystare?
“Jag bad honom att gråta tystare för jag ska upp tidigt imorgon”. Så skriver en av kvinnorna på Tiktok under hashtaggen “Womeninmalesfields”. Det är en hashtag som använts flitigt av tusentals kvinnor världen över de senaste veckorna för att belysa hur män behandlar dem. Kvinnorna återger vad deras pojkvänner utsatt dem för, men de skriver om det som om de själva har gjort det. Lite som tvärtomspråket.
Hashtaggen har blivit populär på grund av den höga igenkänningsfaktor. Kommentarsfälten svämmar över och flera kvinnor har varit med om samma sak. Humorn används för att belysa något mer allvarligt. Det som delas handlar i många fall om psykiskt våld och gaslighting.
Efter ett samtal med Järfällas kvinnojour blir det tydligt att det finns ett behov av att prata och dela med sig om upplevelser av psykiskt våld, men att det finns en osäkerhet om kvinnorna verkligen är “tillräckligt utsatta”. Men våld är mer än bara blåmärken och svullnader.
Under 2023 besökte 327 våldsutsatta kvinnor Järfällas kvinnojour. Till våren ska de också starta en stödgrupp för våldsutsatta kvinnor och anmälan är nu öppen. Även polisen i Järfälla arbetar aktivt för att öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor. I slutet av november uppmärksammade de FN:s dag för att manifestera mot mäns våld mot kvinnor. Dörrknack, föreläsningar och torgmöten var en del av agendan.
Det skrämmer mig att kvinnor världen över har delade erfarenheter och berättelser om psykiskt våld. Om man bara ska döma efter Tiktok-flödet så verkar det vara mer norm än undantag. Hur kommer det sig?
Kan det kanske delvis bero på att pojkar inte tillåts gråta i samma utsträckning som barn. För om de växer upp till män som anser att gråta bör man göra i tysthet och i smyg – hur ska de då kunna bemöta andra som är ledsna med empati?
Det är sannolikt inte den första eller sista gången som personen ber sin flickvän att gråta tystare. Troligtvis är det bara toppen av isberget.
Är du i behov av hjälp eller stöd?
SOS Alarm
Om du är i en nödsituation och behöver akut hjälp, ring 112.
Socialjouren Nordväst
Vid akut stöd kvällar eller helger 010-444 05 00
Polisen i Norrort
Telefon: 114 14 (från utlandet: +46 77 114 14 00).
Besöksadress: Polishuset, Tingsvägen 7 i Sollentuna.
Järfälla kvinnojour
Telefon: 08-580 269 00
Socialtjänsten i Järfälla
Telefon: 08-580 285 00, välj tonval 2 (Socialtjänst)Besöksadress: Vasaplatsen 13 i Jakobsberg.
Läs mer på kommunens hemsida.
Text: Julia Langels
julia.langels@jakobsbergsfolkhogskola.se