FeatureKultur

Kroki och gyllene skallar på konstutställning

I helgen ställde konstkursdeltagarna på Jakobsbergs folkhögskola ut sina verk. Flera typer av konst visades, med stort fokus på kroki.

På övervåningen i ett av de gamla herrgårdshusen på Jakobsbergs folkhögskola trängs konstverken i ateljéerna. Det är utställning och deltagarna från konstkursen visar upp delar av terminens alster. Ett fokus på krokiteckning är påtagligt, men många konstformer finns representerade. Förgyllda keramikhuvuden, skisser och målningar fyller utrymmena.
En av deltagarna, Fanny Lundberg, står i en hörna av den ljusa lokalen. På väggen hänger en stor målning. Ett porträtt på henne och hennes partner.

– Jag gillar att måla av foton. Det är spännande att skildra personer jag gillar och se hur jag kan fånga dem, säger Fanny Lundberg.
Till skillnad från de flesta andra konstnärer har eleverna sin ateljé och utställningsplats i samma lokal. Det är en förutsättning de har utgått från då de också har fått göra sin egen upphängning.

– Utöver själva hantverken och konstutövandet i sig, har eleverna fått lära sig en hel del om utställningsteknik och hur de förhåller sig till betraktaren, säger Humlan som är ansvarig lärare på kursen.
Första terminen för konstdeltagarna är slut. Flera kommer fortsätta på konstprojektterminen till våren. Kursen är öppen för allmänheten och går fortfarande att söka för den som är intresserad.

Mustis Persson

Lämna ett svar