KulturMat

Libanesen i Jakan når långt, men inte hela vägen

En libanesisk inrättning erbjuder allt från falafelrullar  till avsmakningsmenyer. Sent en ruggig eftermiddag i november tar vi oss dit. En stor mängd mat från avsmakningsmenyn imponerar, men tyvärr finns det rätter som är gjorda med mindre kärlek. 

I det gamla stationshuset bredvid spåret till Jakobsbergs station ligger Beirut Meza. Inför besöket är förväntningarna höga då vi läst på hemsidan att “All mat är tillagad med färska råvaror” och att vi ska få ta del av “Det bästa medelhavet har att erbjuda”. Det libanesiska köket är särskilt spännande då det ofta tar inspiration från österländska kryddor och kombinerar det med de europeiska och iranska köken.  


Strax efter klockan 16.00 möts vi av en tom lokal med vag julmusik i bakgrunden. Vi ser personalen som står och trycker i köket: “Vi hade inga gäster alls i måndags” säger en av dem innan de märker vår närvaro och vi slår oss ner. Serveringspersonalen är inte otrevlig, men deras bemötande påminner om standarden hos en snabbmatsrestaurang – de visar inget intresse av att förklara maten. Det blir en avsmakningsmeny med 16 varma och kalla smårätter. 

Plötsligt landar mängder av mat på bordet. Bland annat en utsökt hummus. Köttfärspiroger, utmärkt friterade calamares, rakakat (ostrullar) och även en smakrik falafel. Såserna är skoningslösa och smakar mycket – speciellt den av det starkare laget. På minussidan lämnar de kalla smårätterna lite mer att önska. Om det ens går att kalla dem för rätter då de är i det minsta laget. En skål med trötta oliver känns framtvingat – detsamma gäller rödbetorna, vitkålen och några av salladerna. I det stora hela är detta en intressant matupplevelse som vi rekommenderar om man är ute efter att bli mätt och relativt belåten för ett rimligt pris.

Beirut Meza 
Ynglingavägen 4 
Mån-tor 15-23 
Fre-lör 15-01 
sön-15-22 
Telefonnummer: 08 580 115 30

Albin Kaunitz

albin.kaunitz@jakobsbergsfolkhogskola.se

Leon Voss Gustavsson

leon.gustavsson@jakobsbergsfolkhogskola.se