FeatureOkategoriseradeSamhälleSport

Tyngdlyftning utmanar tunga normer

Under hösten har en styrkelyftsklubb för tjejer startats på Järfälla Atletklubb. Nu hoppas initiativtagarna att fler tjejer vill testa tyngdlyftning.

Anna och Malin har på sig flera lager klubbkläder och är ivriga att få berätta allt om sin idrott och klubb. De menar att det finns många kvinnor inom sporten även om bilden utifrån är den motsatta. Med tjejkvällarna vill initiativtagarna sänka tröskeln för att ännu fler ska våga prova. Väldigt många tjejer är aktiva inom olika träningssammanhang, men Anna och Malin tror att namnet atletklubb kan kännas skrämmande.

– Många tror att en behöver träna upp sig inför att komma och testa. En vanlig kommentar vi hör är att “inte ska väl jag”. Vi fattar ju att det känns så, men det är så synd. Med bara tjejer här blir stämningen tryggare för många. Att en vet att det inte kommer vara några män som glor eller som mansplainar något för en, säger Malin.

Klubben ligger i en halvbelyst källare, det luktar kritdamm och betong. Vikter, mattor och rep är vinröda, turkosa och rostgula. På en av väggarna hänger anslagstavlor där typsnittet vittnar om att de suttit där sedan tidigt 80-tal. Det vilar en hemtrevlig känsla över hela lokalen.

– Som kvinna har en fått lära sig att inte ta i, så det var en stor del av vad jag behövde lära mig här. För mån

ga av tjejerna har det det också varit en grej att komma och testa att skramla och skrika, säger Anna.

Initiativet har mottagits väl inom klubben och Anna säger att medlemmarna i klubben är bra på att välkomna varand

ra. De senaste åren har medlemmarna pratat mycket om inkluderande och gjort flera policys kring det, just 

för att skapa en god stämning och välkomnande gemenskap. Den äldsta medlemmen som hittat till klubben genom tjejkvällarna är över 70 år. Först fanns en osäkerhet men hon hade perfekt teknik direkt för hon hade läst på jättemycket.

– Jag tycker inte vi har en hemsk machokultur, men det vet en ju inte om en inte varit här, säger Malin.

Mustis Persson

 

Lämna ett svar