NyheterSenasteSport

Emelie Henning svängde sig fram till SM-guld

Emelie Henning sträcker upp händerna och Anna Sween Larsson åker fram och gratulerar.
19-åriga Emelie Henning från Viksjö har precis slagit Sween Larsson och vunnit sitt första SM-guld i parallellslalom.

Det skedde den 25 mars i år i Tärnaby, men karriären började långt innan och långt därifrån.

–Jag tror jag började tävla runt tio eller elvaårsåldern, men skidor åkte jag innan på Bruket, säger Emelie Henning.

Bruket, är namnet på skidbacken i Järfälla, nära där hon växte upp och där hennes moderklubb Järfälla Alpina Klubb har sitt hem. På den tiden var hennes pappa Niklas Henning, som även han vunnit SM-guld i utförsåkning, hennes tränare. Det var han fram till år 2015 när hon flyttade för att börja på skidgymnasiet i Malung. Men hans karriär tycker inte hon har haft så stor inverkan på henne förutom att den sporrat.

–Jag vill självklart bli bättre än honom men annars har den inte påverkat mycket, säger Emelie Henning.

Med tiden har Emelie Henning satsat på sina favoritgrenar, storslalom, som hon så sent som i år kom tvåa i junior SM, och slalom.Parallellslalomtävlingar sker mest bara under SM men hon uppskattar sporten och vill fortsätta tävla vidare i den.

–Parallellslalom är väldigt annorlunda, man får fram sina tävlingsinstinkter, säger Emelie Henning.

Grenen är upplagd som en utslagsturnering med två åk i varje heat (omgångar). I första åket av SM-finalen kom Emelie Henning 0,057 sekunder efter Anna Sween Larsson i mål, vilket gjorde att hon fick starta de fem hundradelarna efter i andra åket.
Det var otroligt jämt och Anna Sween Larsson höll ledningen mesta delen av andra åket, men det var Emelie Hennings fart i slutspurten som hjälpte henne att till slut ta guldet. Fast personligen tycker hon att det är på de flacka (plattare) delarna av banan som hon annars brukar vara bäst på.

Nu när säsongen är inne på sin sista månad vill hon fortsätta träna och utvecklas till starten av de nya tävlingarna i augusti. Hon ska till Val d’Isére i juni och hennes mål till hösten är att ta sig in i Europacupen, steget under Världscupen, och jobba och bli bättre därifrån.

Emelie Henning tycker att det viktigaste inom skidåkning är att fortsätta träna, inte ge upp och fortsätta tycka det är roligt.

Spike Raquette
spike.raquette@jakobsbergsfolkhogskola.se

 

Lämna ett svar