KulturSamhälleSenaste

Järfällas konstliv är under hot

De lokala kulturföreningarnas arbete för att spegla en mångsidig samtid hotas av Sverigedemokraternas kulturpolitik. En konstnärlig dokumentation av vår tid, där alla inte är med, skapar en missvisande bild av vår tid.

De första sekunderna av detta år började för de flesta med en färgfylld himmel. Fyrverkerier i rosa, guld och grönt fyllde himlen som färgfläckar på en annars tom duk. När timmarna sedan rullade vidare återgick himlen långsamt men säkert till sina naturliga färger, nämligen den tomma duken.

Det är den där nakna, tomma duken som skrämmer mig. Den sterila och därmed poänglösa konsten som riskerar att prägla kommuner som Järfälla, ifall vi inte öppnar upp ögonen för omvärlden. Konsten och kulturen måste främjas i tider där högljudda krafter ifrågasätter konstens del i samhället.

Järfällaborna har ett varierande kulturliv runt omkring sig. Med hjälp av improvisationsteater, scenkonst, konserter och en egen skulpturpark arbetar kommunen för att främja konstlivet. Arbetet är uppskattat av invånarna som ger kommunens kultursida fem stjärnor på facebook. Utöver det går det att besöka fornlämningar, kyrkliga kulturminnen samt medeltida byggnader såsom Görvälns slott. Det lokala engagemanget speglar både gator och torg när reklam för vernissage pryder gatuhörnen.

I valet 2010 var Sverigedemokraterna det parti som ökade i särklass mest av alla i Järfälla kommun. Ökningen räckte för att gå från tre till fyra mandat i kommunfullmäktige. Samma år kom partiet in i riksdagen. Sedan dess har Sverigedemokraterna lyckats bli det tredje största riksdagspartiet.

Med hjälp av en nationell kulturkanot vill Sverigedemokraterna se till att kultur som inte nödvändigtvis stärker den svenska kulturen, upphör. I praktiken innebär det att de bästa svenska filmerna och böckerna ska implanteras i skolorna och på så vis eliminera mångkulturalitetens närvaro i svenska skolor.

Det är något som i allra högsta grad skulle påverka skolor som Jakobsberg kulturskola där Medelhavet präglar en stor del av skolans musik- och dansaktiviteter. Partiet vill dessutom minska bidraget till Moderna museet med 20 % eftersom dem visar samtid och inte svensk kulturhistoria. Något som skulle påverka föreningar som Teodok som arbetar för att spegla vår samtid. En samtid som är komplex och långt ifrån ensidig. Den komplexiteten bör vara en självklar del i hur vi speglar samtiden och då är det ytterst förenklat att enbart stödja sådant som passar in i ett partis vision av svenskhet.

I dagsläget lever kulturen i Järfälla men precis som i andra kommuner där Sverigedemokraterna är stora måste vi ta till vara på möjligheten att yttra oss genom konstens frihet. Det är genom den friheten vi har rätt att vara meningsmotståndare. Ett mer restriktivt kulturliv riskerar att inte endast spegla en felaktig bild av vår samtid – men likaså eliminera meningsmotståndares röster.

Raffaella Lindström
raffaella.lindstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

 

 

Lämna ett svar