KulturSamhälle

Snålt i kassan för Järfällas bibliotek

Efter nyår blir öppettiderna kortare för Järfällas bibliotek, liksom på många andra håll i landet. Kommunens bibliotek får nämligen 1,5 miljoner kronor mindre i budget. Det är främst bibliotekens stambesökare som drabbas av beslutet.

Genom det stora panoramafönstret på Jakobsbergs bibliotek syns den hektiska julhandeln nere i gallerian. I salen längst in i biblioteket är det dock lugnt och stilla. Från och med årsskiftet ska Jakobsbergs bibliotek ha stängt på söndagar till följd av en budgetminskning med 1,5 miljoner kronor för kommunens bibliotek. Biblioteksbesökarna Elias Tesfay, Samuel Mebrahtou och Yonas Tesfalase tycker att det är synd att öppettiderna ska minska.

– Det är bra här. Jag lär mig saker, har roligt och läser böcker, säger Elias Tesfay som brukar komma hit tre gånger i veckan.

Ändringarna i öppettider gäller även för biblioteken i Barkarby och Herresta. Torsten Friberg (C), ordförande för kultur-, demokrati- och fritidsnämnden, beklagar de ändrade öppettiderna men säger att det var viktigare att inte säga upp personal.

– Kommunen har fått minskade skatteintäkter och pengarna finns helt enkelt inte, säger han.

Söndagar är den dag som biblioteken har minst besökare. Fram tills nu har timvikarier bemannat biblioteken på söndagar, och att ha stängt denna dag betyder att ingen ordinarie personal behöver sägas upp. Förändringen kommer främst att drabba stambesökarna.

– Det rör de som kommer varje dag för att läsa tidningen, använda datorn eller studera. Detta är den bästa möjliga vägen utifrån förutsättningarna, säger Kari Wessely, verksamhetsledare för kultur- och fritidsförvaltningen.

Samuel Mebrahtou är på biblioteket upp till fyra gånger i veckan, och menar att han använder tiden där till något viktigt. Hemma känner han sig ofta uttråkad, men på biblioteket läser han och träffar likasinnade.
– De borde fortsätta ha öppet på söndagar, säger han.

 

Text och foto: Sonia Vall
sonia.vall@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar