FamiljKulturSamhälleSenaste

Tips! 10 mysiga saker att göra i jul

Den här julen är lite “annorlunda”, som IKEA-reklamen säger. Men det stoppar inte oss från att ha en riktigt god jul. Tvärtom. Nu har vi möjlighet att varva ned, själva eller med andra. Här kommer 10 tips för att öka mysfaktorn.
  1. Lär dig att sticka. Titta på Youtube-tutorials eller be din mormor att lära dig. Kanske blir det ett par sockor att ge i julklapp?
  1. Lägg ett pussel. Finns att köpa på second hand eller låna av en vän. Ni kan till och med lägga pusslet tillsammans.
  1. Läs en bok. Mys ner dig i soffan med en feelgood-bok. Eller lyssna på ljudbok medan du lagar något gott att äta.
  1. Julbaka online. Sätt igång ett videosamtal medan du och dina vänner bakar från var sitt kök. Ett tips är att göra saffransrawbollar, lakritsknäck eller pepparkaksscones.
  1. Laga julig mat. Konvertera din favoriträtt till en juligare variant. Några idéer är julkryddad tikka masala, lasagne ala Janssons Frestelse eller saffransrisotto.
  1. Skicka ett brev. Vem som helst skulle idag bli glad av att få hem ett brev via snigelpost. Det visar helt enkelt att du tänkt lite extra på dem.
  1. Julfilm. Skulle du bli less på klassikern “Ensam hemma”, finns den hjärtevärmande familjefilmen “Klaus” att se på Netflix.
  1. Dekorera. Häng upp ljusslingor både ute och inne för extra mysfaktor.
  1. Gör din egen glögg. Brygg din egen glögg i smak av exempelvis lakrits, chili/choklad eller saffran.
  1. Bygg ett pepparkakshus. Tävla om vem som bygger det coolaste pepparkakshuset! Låt dig inspireras av alla magiska pepparkaksbyggnationer på sociala medier.

Tatjana Järvelä
Tatjana.jarvela@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Maya Nestorov