FamiljKulturMiljöOkategoriseradeSamhälleSenasteTeater

Pygméteatern lär barnen i Järfälla om bin

Premiären av “Bzzz! Om bin och människor” skulle ägt rum på fritidsgården Träffen i Viksjö. På grund av de nya restriktionerna är teatern filmad. Axel Bridal har sett en viktig uppsättning som han hade önskat hade hittat ut till fler.
RECENSION

Tillsammans med Pygméteatern arrangerar Järfälla kultur föreställningen. En viktig historia om bin och deras långa tid på Jorden. De har levt sedan dinosaurierna, men framtiden ser inte ljus ut. 

Skådespelarna David Mjönes och Michael Koitzsch bjuder den digitala publiken på en barnvänlig och något svart komedi med nyanser av satir. Pjäsen är ämnad för barn mellan 4-10, men går lika väl hem hos en förälder som tycker det är kul att skratta åt vuxna män, som försöker svänga med höfterna i takt till Niko Röhlckes musik. 

Musiken liknar Dave Porters intro-komposition för den amerikanska tv-serien Breaking Bad och skapar en stämning och förväntan på att Mjönes och Koitzsch ska kasta bort dockorna och istället ta fram kokkärlen. 

Då den endast har ett fåtal visningar på Youtube tycks Järfälla kultur inte ha marknadsfört uppsättningen tillräckligt väl. Det är synd då det är en viktig läxa Pygméteatern skickar med barnen hem till jullovet. 

Läxan är en filosofisk men ändå konkret syn på binas viktiga funktion för Jorden. Bina gör en livsviktig insats för människans överlevnad, och människan kan rädda dem.

Förhoppningsvis skapar denna fysiska dock-teaterpjäs, ett tjat mellan barn och förälder om att bygga ett bihotell för en hållbar framtid. 

Föreställningen kan ses kostnadsfritt på Youtube fram till 13:e december.
FAKTA
Regi: Agneta Ehrensvärd 
Skådespelare: Michael Koitzsch, David Mjönes 
Manus: Emma Broström 
Dockor: Sten Wallin 
Musik: Niko Röhlcke
Speltid: 32 min 41 sek


Axel Bridal
Axel.bridal@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Dragan Popovic