KulturSamhälle

UFO:n lyser upp tillvaron för Clas Svahn

Som liten önskade sig Järfällabon Clas Svahn alltid hårda paket till julen. Som 10-åring fick han upp intresset för astronomi och slukade allt han kom över om rymden och speciellt om UFO:n. I dag samlar han på lokala iakttagelser.

När Clas Svahn var 16 år startade han UFO-föreningen i dåvarande hemorten Mariestad. Utan körkort fick pappan agera chaufför när observationer skett eller när Clas Svahn skulle ut och hålla föredrag. 

Clas Svahn ägnar minst fyra timmar om dagen till UFO-aktiviteter. När jag pratar med honom har han redan på morgonen hunnit med en intervju för P4 Värmland och också pratat med en man från Malmö som ringt in om en observation. 

Från just Järfälla har det de senaste åren inte rapporterats in så många iakttagelser men i slutet av juni 2020 satt en 33-årig kvinna på sin balkong. Hon var tillsammans med sin vän och det var mitt på dagen. Plötsligt dök flera flygande föremål upp som sakta steg mot himlen. De var i olika storlekar och de stora var rektangelformade. De blinkade till då och då. Det varade i tio minuter och sedan försvann de.

I övrigt bloggar han varje dag sedan 2005 men jobbar också heltid på Dagens Nyheter samtidigt som han är en aktiv författare. Det är lätt att förstå att Clas Svahns agenda är fulltecknad och att andra fritidsintressen får stryka på foten. Just nu arbetar han dessutom med ett filmprojekt.

I många år var han ordförande för Riksorganisationen UFO-Sverige men har nu uppdraget som vice ordförande. Han är också ordförande och internationellt ansvarig för arkivet om UFO-forskning.

Rapporterna ökar men Clas Svahn berättar att i 90 procent av fallen så handlar det om ljusfenomen nattetid och där hittar man ofta en naturlig förklaring. Det kan handla om vanliga stjärnor, en thailändsk rislykta eller en drönare som lyser upp natthimlen. 

— Just drönare har blivit ett stort problem för där kan man inte kontrollera om, när eller vem som har varit ute och kört. 

Övriga tio procent av observationerna handlar om formbeskrivna föremål som ses i dagsljus. Det kan likna en cigarr eller vara i form av en tre- eller fyrkant. 

Han betonar vikten av att ta ett foto, även om kvaliteten blir usel. Då ser man vilken tid det gäller och så kan UFO-Sverige kontrollera via radar vad som fanns i området när iakttagelsen skedde.

Är det någon speciell ålderskategori som rapporterar in iakttagelser? 

— Nej. Det är alla möjliga åldrar. Allt från vanliga privatpersoner till högsta militära befälhavare skickar in rapporter. Unga killar har en tendens att skicka fejkade bilder, bilderna är ju ingen smoking gun direkt (jättesäkra reds.anm). 

Tjejerna är mer ärliga i sina observationer. De fotar sådant de inte förstår.

Clas Svahn berättar om en kvinna som tog ett foto på månen och fotot blev helt svart, men på nästa bild hon tog så syntes den. Det gick att förklara med att pixlarna inte orkade med det starka ljuset. 

Så vem vet vad som finns därute. Är det en thailändsk rislykta? Eller kanske något helt annat?

Helena Holgersson

helena.holgersson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Omslagsbild: Pressbild Clas Svahn