Trög utveckling för blindhockey i Järfälla: “Det sprids men ganska långsamt”
Trög utveckling för blindhockeyn: “Det sprids men det sprids ganska långsamt”
Först i Sverige med blindhockey. Nu – flera år senare står Järfälla HC och stampar. Föreningens ordförande, Thomas Barklund, menar att det finns stora utmaningar med att få sporten att växa.
För fyra år sedan skedde en provdag i Bromma där synskadade fick prova på blindhockey. Projektledaren Lukas Jakubov var själv synskadad och hade blivit intresserad efter att hans son börjat spela ishockey. Då var Järfälla HC med och lånade ut utrustning och fick därmed frågan om de ville fortsätta att driva projektet vidare. Något Järfälla i Fokus skrev om förra året.
Nu har projektet pågått några år, förutom ett uppehåll som uppstod under pandemin.
Hur har det då gått?
Enligt Järfälla Hockeys ordförande Thomas Barklund är det väldigt svårrekryterat.
– Vi har en kallelselista som går ut till sju stycken som har varit nere för att prova på. Det är väldigt svårrekryterat. Det är två eller tre stycken som är väldigt aktiva nu, en av dem är Lukas (Jakubov), säger Thomas Barklund.
Arbetar ni aktivt för att rekrytera fler?
– Det gör vi hela tiden med avstämningsmöten med Parasportförbundet och RF-SISU. Förra året var jag i Eskilstuna och visade upp ishockey för synskadade.
– Det är dock oerhört svårt, av alla handikappidrottare har 90 procent en intellektuell funktionsnedsättning, 9 procent eller mer har en rörelsenedsättning och 1 procent eller mindre har en synnedsättning, säger Barklund.
Hur bra närvaro har ni på de sju som får kallelser?
– Det har varit lite blandat och vi har tre stycken som nästan alltid är där. En är ganska ung, han spelade ishockey till att han var 12-13 år innan hans syn försämrades. Han gillar inte de stora puckarna utan vill gärna hålla på med lite mindre.
På frågan hur mottagandet för projektet har varit så svarar Thomas Barklund att det har varit lite blandat, han menar att det finns en stor skillnad på de som har idrottat tidigare:
– Fotboll exempelvis har de flesta provat på. Jag förstår att det är svårt för de som inte har åkt skridskor tidigare. Det är så olika också. Vissa har bara tio procent av synen, vissa ser bara lite i periferin och vissa ser bara åt ett visst håll.
I februari kan det dock komma att ske ett genombrott. Thomas Barklund har fått en förfrågan från svenska damlandslaget i 5-a-side, blindfotboll, att de vill komma till Järfälla för att testa på blindhockey.
– Jag tror det är lättare att rekrytera de som faktiskt håller på med en annan idrott inom parasport, de kanske inte är lika rädda för att ramla och slå sig, utan litar på att de har skydd som fungerar, säger Thomas Barklund.
Även Kanada, USA och Finland har aktiva spelare inom blindhockeyn. Finland har drygt 30 aktiva spelare och det är där Thomas Barklund menar att Sverige skulle behöva hamna för att få ihop ett lag som kan spela matcher mot lag från det östra grannlandet. Det är dock en bit kvar att vandra för att nå dit.
– Det sprids mer och mer men det sprids ganska långsamt, vi gnetar på.
Text: Adam Gunnarsson
adam.gunnarsson@jakobsbergsfolkhogskola.se