SenasteSportTräning och hälsa

Järfälla HC – först i Sverige med blindhockey

Järfälla HCs satsning på blindhockey är unikt i Sverige. Klubben börjar i liten skala – ambitionen är att bygga ett större seriesystem på sikt.

För tre år sen drogs det igång ett prova på-tillfälle för blinda att spela ishockey. Det arrangerades av klubben Göta Traneberg och Riksidrottsförbundet SISU Idrottsutbildarna. När Göta Traneberg inte ville fortsätta gick frågan över till ordföranden i Järfälla HC, Thomas Barklund, som svarade ja. I början hade klubben fem spelare och nu tre år senare finns det 10 spelare i klubben. De är mellan 16 – 45 år och bara killar än så länge.
– Men det skulle gå utmärkt att ha ett lag där man blandar killar och tjejer, säger Christian Åhlberg, sportansvarig i Järfälla HC.

Järfälla HC är med i olika sammanhang där de tror att de kan finna personer som är intresserade. Bland annat där föreningen Ung syn är arrangörer. Klubben har anordnat egna aktiviteter i Järfälla och då har det kommit barn ända från Arboga som har provat på att åka skridskor. De anordnade aktiviteter på höstlovet och kommer även anordna ytterligare ett evenemang i januari.
– Den stora utmaningen är att få personer som är blinda att våga ställa sig på isen och åka skridskor. Men vi vill att alla ska ha möjlighet att testa på. Det handlar om allas rätt att röra på sig och det ska finnas tillgängligt för alla, säger Christian Åhlberg vidare.

De arrangerar också skridskoskola för att få barn och ungdomar att först lära sig att åka skridskor. Utmaningen sen är att få dem att stanna kvar och vilja spela hockey. Då jobbar de mycket med balans, styrka och spänst.

Hur ser egentligen en puck ut som ska användas av personer som är blinda? Den ser ut som en vanlig puck men är betydligt större och har kulor i så att det hörs var pucken är.
– Pucken görs i Kanada och är svår att få tag på. De är även dyra, säger Christian Åhlberg.

Christian Åhlberg, sportchef Järfälla HC håller i pucken som används i blindhockey

Det finns ligor för blinda i Kanada, Ryssland och Finland. I början måste nog svenska lag spela mot lag i den finska ligan. Christian berättar att visionen är att lagantalet växer så pass mycket att en liga kan starta även i Sverige.

Text och bild: Beatrice Sundberg
beatrice.sundberg@jakobsbergsfolkhogskola.se