NyheterSamhälle

Den nya bibliotekslagen ska främja läsandet: ”Det händer jättemycket nu, roliga saker!”

Nästa år stärks skollagen gällande elevers tillgång till skolbibliotek av god kvalité. Järfälla i Fokus har träffat Sarah Utas som är skolbibliotekarie på Barkarby gymnasium för att prata om hennes jobb, situationen i Järfälla och den kommande lagändringen.

Sarah Utas. Foto: Malin Cederholm.

Förutom krav på skolbibliotek i alla skolor, kräver den nya lagen att skolbiblioteken bemannas av utbildad personal. Enligt Sarah Utas finns det, förutom hon själv, bara en till utbildad skolbibliotekarie i kommunen. Kollegan ansvarar för två skolbibliotek på grundskolan och har en stödfunktion för övriga grundskolor

Hur kommer det sig att ni är så få utbildade bibliotekarier i Järfälla kommun?

– Skolorna säger att de upplever det svårt att rekrytera skolbibliotekarier, men det är det inte. De har bara inte kunnat erbjuda attraktiva tjänster. Det behövs skapas mer gedigna tjänster.

Idag bemannas många skolbibliotek av en Skolbiblioteksansvarig. Skolbiblioteksansavig är ofta en av lärarna på skolan. Deras uppgift är att ta hand om skolbiblioteket några timmar i veckan. För att bli bibliotekarie läser man mastersprogrammet biblioteks- och informationskunskap, Sarah Utas tror inte att utbildade bibliotekarier är intresserade av att jobba som Skolbiblioteksansvarig.

Vad tycker du om den nya lagen?

– Jättebra! Verkligen på tiden. Nu gäller det för skolorna att göra kloka och bra rekryteringar.

Skolbibliotekarier ansvarar dels för själva biblioteket dels det pedagogiska arbetet tillsammans med lärarna. I det pedagogiska arbetet ingår att föreläsa och finnas tillgänglig för eleverna.  Bibliotekarier lär också eleverna informationssökning och kunskap i källkritik. De stöttar inför gymnasiearbeten, berättar om databaser och tillvägagångssätt för kunskapsinhämtning.

– Det är jättejätteroligt att jobba med ungdomar, det är det roligaste som finns. Här på skolan har vi en vild blandning av elever.

Varför är det viktigt med skönlitteratur?

– Det finns en tydlig korrelation mellan att vara läsare och skolresultaten. Elever som redan läser skönlitteratur ”frivilligt” har lättare att ta till sig det som står i läroböckerna.

Finns det något som är jobbigt?

– När man jobbar med kultur och estetiska värden vet man att det är det som tas bort först. Man tar bort funktionen med skolbiblioteken. Den nya lagen känns därför som ett viktigt beslut. Skolbibliotek har en nytta.

Förutom den nya lagen har Skolverket och Kulturrådet tagit fram Läslistor. Listorna innehåller förslag på skönlitteratur och är tänkt att fungera som inspiration för lärare i deras undervisning. En utredning kring en svensk kulturkanon har också påbörjats. Det händer mycket runt landets biliotek

– Ja det är en spännande tid, det händer jättemycket nu, roliga saker!

Sarah Utas på sin arbetsplats på Barkarby gymnasium. Foto: Malin Cederholm.

Regeringen beräknar kostnaden för förslagen till 216 miljoner kronor under 2025 och 432 miljoner kronor från 2026 och framåt. I första hand ska skolbiblioteken bemannas av utbildade bibliotekarier och i andra hand annan utbildad personal. Att bemanna skolbiblioteken kommer kräva stora resurser och politikerna i Järfälla är positiva till den nya lagen.

– Vi har ökat resurserna sedan vi tog över och i år gör vi en historisk höjning av elevpengen. Det kommer att säkra att vi kan stärka utbildningens kvalité samtidigt som vi utvecklar skolbiblioteken, säger Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.



Malin Cederholm
malin.cederholm@jakobsbergsfolkhogskola.se