SamhälleSenaste

Livet för oss som bor kvar på internatet

Ett internat är som ett eget litet community. Du bor nära klasskamraterna och har nära till och från klassrummet. Men hur har internatlivet förändras nu när lektionerna sker digitalt?


På Jakobsbergs Folkhögskola finns ett litet internat. Här delar de boende på åtta stycken rum, fördelat tre rum på första planet och fem rum på plan två. Livet på ett internat kanske inte är som alla tror. Och därför ska jag beskriva för er hur livet på internat ser ut. 

Att bo på internat är ett bra alternativ om man kommer bort från ett annat ställe. Man har ett rum, och delar på ett kök. På några internat kan det finnas en egen toalett på varje rum men här på Jakobsbergs folkhögskolas internat är även toaletten delad. 

Känslan av att bo vägg i vägg med folk man inte träffat innan är speciell, men det är kul att lära känna nya människor. Att veta att det bor flera i närheten är en trygghet när man kommer till ett nytt ställe utan att känna någon. Internatet blir som en liten community och vi hjälps åt för att alla ska trivas och ha det bra under sin tid här.

Under det här året jag har bott på Jakobsbergs folkhögskola har jag fått uppleva kö till toaletten, kö för att laga mat och kaos när en toalett var trasig- då blev vi ännu fler som skulle dela på den som fanns kvar.

Men hur förändras upplevelsen av att bo på internat när pandemin tog över världen? Undervisningen i klassrummen förflyttas till dator och länk, vilket gör att jag är så gott som “fast” på mitt rum. Det är inte mycket jag gör på dagarna utöver att använda köket. Äta gör jag också inne på rummet. 

Här på Jakobsbergs internat sköter alla sitt på varsitt håll, och nu efter coronakrisen håller vi också avstånd i köket. Vi är tre personer som bor här nu som delar på kök och toalett, och det fungerar bra. Ingen har flyttat på härifrån än, men många väljer att spendera mindre tid här.

På andra folkhögskolor runt om i Stockholm har de flesta redan flyttat ut. Sigtuna Folkhögskola har beslutat att distansutbildningen håller på terminen ut, endast en tredjedel av alla internat deltagare som bor kvar och betalar endast för hyran och får stå för maten själv. Medans på Lillsveds Folkhögskola på Värmdö bor det endast tio stycken kvar och de får frukost och lunch av skolan, men de blir serverade och sitter utspritt. 


Så vad gör jag på dagarna:
Jag försöker starta mina dagar någon timme innan vi ska logga in på lektions-länken. När lektionen tar slut och jag vet att vi inte har någon lektion att logga in på efter lunchen så försöker jag ta en långpromenad efter lunch för att komma ut och inte bli stillasittande. Ibland har jag en kompis jag pratar i telefonen som också tar en promenad, annars blir det mycket musik och podcasts. Hittar nya recept att baka. Här nyligen bakade jag nyttiga chokladbollar.


Tips: Ta promenader! Man behöver ta sig ut ifrån sitt rum. 

Melinda Bylemark
melinda.bylemark@jakobsbergsfolkhogskola.se