FamiljJulKulturOkategoriseradeSamhälleVideo

Digitalt luciafirande på Jakobsbergs folkhögskola

Varken distansstudier eller regn kunde stoppa luciatåget på Jakobsbergs folkhögskola. Järfälla i Fokus delar den ihopklippta versionen av framträdandet.

Eleverna Ingrid Olsson och Gabriella Huenul Peltonen från konstlinjen på Jakobsbergs folkhögskola tog initiativet att arrangera skolans luciatåg. Men allt gick inte som planerat. På fredagen den fjärde december fick de medverkande spela in luciatåget, ett par dagar för tidigt. Detta på grund av de nya restriktionerna som regeringen gick ut med, där folksamlingar på max åtta personer rekommenderas.

Oturen slog till igen när regnet föll och de levande ljusen blåstes ut. Men trots kyla och blåsväder kunde de elever och lärare som ställt upp i tåget fortsätta lussa. Luciatåget stod nämligen under skyddat tak vid en av skolans större byggnader. Stearinljusen byttes ut till eldrivna ljus och inspelningen tog cirka två timmar. 

Några av låtarna som spred ljus i decembermörkret var bland annat Sankta Lucia, Välkommen hem, Lusse lelle och Staffansvisan.

Medverkande i Luciatåget
Gabriela Huenul Peltonen – Lucia
Ingrid Olsson – Tärna
Moa Åsbacka – Tärna
Klara Borgenstierna Ploski – Tärna
Emma Ottosson – Tärna
Lula Keleta – Tärna
Miranda Eriksson – Tärna
Joseph Ishara Iluba – Jultomte (piano)
Fredrik Carlsson – Stjärngosse
Johan Lundén – Stjärngosse
Cecilia Alström-Rapaport – Rudolf
Bille Jama – Assistent  

Emma Ottosson
Emma.ottosson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto- och videoredigerare: Kajsa Lönnroth