NyheterSenaste

Inga kvällsöppna restauranger – problem för ramadanfirare: “Tappat hälften av gästerna”

Fastemånaden ramadan pågår i detta nu. Därför avstår många muslimer från mat och dryck när solen är uppe. Men i samma veva som solen går ner stänger restaurangerna. För vissa restaurangägare i Järfälla innebär det stora ekonomiska förluster när antalet gäster minskat drastiskt. 

Ett stenkast från shia-moskén i Järfälla ligger Kurdistan Kolgrill. Före pandemin kom många moskébesökare för att äta kolgrillens populära shish kebab eller qozi, en kurdisk lammrätt. 

Nu är moskén nästintill tom och kolgrillen måste stänga 20.30, strax efter att solen går ner och fastan bryts. 

Delägaren Yazeen Al-Zandee på Kurdistan Kolgrill håller hoppet uppe, trots att antalet gäster minskat rejält och många klagar på öppettiderna under ramadan. Han menar att restaurangen brukar ha fullt med gäster på kvällen under ramadan. 

– Nu har vi nästan inga. Men vi måste hålla ut – vi har inga planer på att stänga restaurangen, säger Yazeen Alzandee. 

Ett fåtal gäster beställer mat för avhämtning innan 20.30, men det är tydligt att restaurangreglerna påverkar verksamheten. På torsdagen kom besked att restriktionerna förlängs till den 17 maj. För Yazeen Al-Zandee innebär det stora bekymmer. 

– Det blir kaos. Folk hinner ju inte komma ut och äta, säger Yazeen Al-Zandee.

Restaurang Kurdistan Kolgrill i Järfälla.

På Beriut Meza i Jakobsbergs centrum serveras libanesiska smårätter. Gästerna stannar ofta i flera timmar, enligt restaurangägaren Samer Chammas. Han instämmer i att coronareglerna drabbar restaurangbranschen hårt, inte minst under ramadan.

– Många gäster kommer från Mellanöstern, men den målgruppen tappar vi nu. Drygt hälften av gästerna har försvunnit. Vi har ingenting att göra, säger Samer Chammas. 

Hälften av personalen på Beirut Meza har fått sluta. Samer Chammas hoppas att restriktionerna lättar snart så att både gäster och personal kan komma tillbaka, men är pessimistisk. 

– Det hade betytt mycket bara att kunna ha öppet till tio, säger Samer Chammas.


Text: Lisa Barkholt Nord och Esaias Lundgren

Foto: Lisa Barkholt Nord

lisa.nord@jakobsbergsfolkhogskola.se

esaias.lundgren@jakobsbergsfolkhogskola.se