NyheterSamhälleSenaste

Unga Örnar fortsatt hotat av nedläggning

Fritidsgården Unga Örnar har i många år varit en populär mötesplats för barn och ungdomar men hotas fortsatt av nedläggning. Beslut kring Unga Örnars framtid väntas tas inom de närmsta månaderna och engagerar många. 

I december rapporterade Järfälla i Fokus om fritidsverksamheten Unga Örnar som hotades av nedläggning. Detta på grund av kommunens förslag om nytt regelverk gällande fritidsstöd. Förslaget skickades på återremittering och Unga Örnar fick ha kvar verksamheten, i alla fall tillfälligt. Men framtiden är osäker och ytterligare beslut kring fritidsgården väntas tas inom de närmsta månaderna.

Towe Ringström är en av två heltidsanställda på Unga Örnar i Jakobsberg. Hon har arbetat där sedan 1988 och för Towe är Unga Örnar mer än bara ett jobb. 

 – Hela mitt vuxna liv har jag jobbat i verksamheten. Här har jag min själ och mina rötter. Mina föräldrar träffades genom Unga Örnar och mormor var också engagerad i föreningen. 

Unga Örnars lokal ligger vid Nibbleparken i Jakobsberg. Här har de funnits sedan 1972 och varit en plats där barn och ungdomar kan få pyssla, starta klubbar eller bara hänga. För många har det varit som ett andra hem. 

 – När folk frågar mig vad jag jobbar med har jag svårt att svara, det är så mycket som ingår i Unga Örnars verksamhet, säger Towe Ringström. 

En av grundtankarna med verksamheten är att barnen ska få vara med och påverka vilka aktiviteter som ska finnas. Det är en kostnadsfri verksamhet och alla är välkomna oavsett bakgrund. 

 – Att folk lär känna varandra här skapar en trygghet i området. Ett vanligt fritids kostar pengar och det är inte alla som har den ekonomiska möjligheten, säger Towe Ringström.

Charbel Toma, 20, har nyligen blivit vald till kretsens ordförande för Unga Örnar i Järfälla. Han kom hit första gången som barn till öppna förskolan och har varit engagerad i verksamheten i hela sitt liv. 

 – Här får barnen komma och gå som de vill. Vi har öppet från klockan ett till klockan åtta på kvällen och jobbar med allas rätt till en bra fritid, säger Charbel Toma. 

Charbel Toma

Enligt Pernilla Järverot som är kultur- och fritidsdirektör i Järfälla kommun kommer uppdragsstödet som Unga Örnar har just nu att fortsätta året ut, men hon kan inte svara på hur det kommer se ut efter det. 

Det här är en plats som betyder mycket för många i området, vad kan kommunen säga till de som är oroliga för att Unga Örnar ska försvinna? 

 – Vi hoppas att Unga Örnar, som driver en bra mötesplats, ska fortsätta sin verksamhet, både i samarbete med kommunen och med andra aktörer. Hur formerna för stöd och samarbete kan se ut måste vi fortsätta titta på. Vi har en tät dialog med Unga Örnar om hur de vill gå vidare, säger Pernilla Järverot. 

En namninsamling på cirka 5000 namn mot förslaget och ett tjockt häfte fyllt med minnen från nuvarande och tidigare medlemmar har samlats in. Egentligen var det tänkt att anordna en demonstration mot beslutet om nedläggning och många av barnen har ritat plakat, men på grund av pandemin blir det istället ett digitalt bildspel där plakaten kommer visas. 

 – För oss är det viktigt att engagera barnen i beslutet kring Unga Örnars framtid. Vi vill att de ska vara med och kämpa, säger Towe Ringström. 

Omslagsbild: Towe Ringström och Liza Gunnarsson som arbetar på Unga örnar i Jakobsberg

Vanja Lamm
vanja.lamm@jakobsbergsfolkhogskola.se