FeatureMiljöNyheterSenaste

Kallhällsvargen får vandra vidare

I onsdags fångade privatpersonen June Stenberg en varg på bild i Kallhäll. Det är den tredje iakttagelsen av varg i Stockholm i år. Ingenting kommer göras åt vargen då den i dagsläget inte gjort någon skada.

Samma kväll som vargen iakttagits åkte Länsstyrelsen ut till platsen för att söka efter DNA-spår i form av urin, hår eller spillning. Länsstyrelsen har uppdraget av Naturvårdsverket att invertera vilda djur i Sverige. Tidigare under året har två vargar rapporterats. Senast i maj sågs ett djur till i Sollentuna som senare blev påkörd av ett tåg. Vargen i Kallhäll är troligen en ungvarg som letar eget revir.
Mikael Fransson, Rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen berättar att de inte kunnat finna fysiska spår och därför väntar de nu på fler iakttagelser från allmänheten. Om man ser vargen eller spår från den kan man lämna tips.
– Vargspillning ser ut som en större hundspillning ofta med benbitar och massa hår i.

För att skjuta vargen krävs det att den orsakat skada för någon människa eller dennes boskap. Det är en lång process och beslutet fattas av Länsstyrelsen. Denna varg i Kallhäll går i nuläget säker och för tillfället kommer ingenting att göras. Mikael Fransson säger att man som privatperson inte behöver vara rädd. Även om vargar kan komma nära människor utgör de sällan ett hot.
– Vilda djur ska få vara vilda. Vi gör ingenting nu utan de förflyttar sig oftast själva.

 

TEXT:
Miriam Arbets
miriam.arbets@jakobsbergsfolkhogskola.se

FOTO:
June Stenberg

Lämna ett svar