FeatureSamhälleSenasteSport

Omstridd nedläggning av Jakobsbergs sjukhus

Planerna att kassera Jakobsbergs sjukhus har tagit ytterligare ett steg mot att förverkligas. Landstingsstyrelsens planer kan få utsatta patienter att komma i kläm.

Ett nytt privatägt sjukhus planeras istället av fastighetsbolaget Hemsö som fått markanvisning av Järfälla kommun i Barkarby-Veddestaområdet inom ett antal år.
Styrelsen finner det onödigt att behålla sjukhuset som inte är färdigställt efter förra renoveringsprocessen för några år sedan, trots att landstinget Strategiska fastigheter och investeringar (SFI) anser att sjukhuset är välfungerande.

En patientgrupp som påverkas av det ökade avståndet är de inom beroende- och psykiatrivården.
Tiina Lundgren, biträdande enhetschef på PRIMA beroende är skeptisk till flytten och tycker att det skulle vara bättre om de skulle få vara kvar i Jakobsberg.

– Veddesta är svårare att ta sig till, det skulle kunna sänka patientantalet.
Å andra sidan menar moderaten Cecilia Löfgreen, kommunalråd i opposition i Järfälla, att genom att få ett nytt sjukhus i Barkarby som är större och modernare gynnas sjukvården i stort i både kommunen och norrort. I nuläget huserar ett flertal olika vårdinrättningar i byggnaden, även apotek och tandläkare.
Maria Rothin, omvårdnadschef på geriatriken tror inte att just hennes avdelning skulle påverkas speciellt mycket.

– Våra patienter tar ofta taxi eller ambulans hit. Men sjukhuset rymmer fler avdelningar som säkert skulle påverkas mer.
I nuläget kan patienter fortsätta att besöka sjukhuset men vi får se hur länge till.

Spike Raquette

Lämna ett svar