FamiljFeatureNyheter

Öppna armar på öppna förskolan

Fem dagar i veckan erbjuder öppna förskolan i Jakobsberg en mötesplats för barn och vuxna.
Sångstund och lek öppnar dörrar till det svenska språket, till nya vänskaper och utbyten av råd om föräldraskap.   

Maria Gustafsson, 61 år och barnskötare plockar upp en krokodil ur en korg och börjar sjunga: ”Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil”. De 17 föräldrar med barn som samlats i en ring på Jakobsbergs öppna förskola denna regniga förmiddag stämmer vant in i sången. Barnen är små och deltar på egna villkor med nynnanden, rörelser och sång. Det är barnen som valt ut dagens sånger genom att plocka djur som symboliserar deras favoritlåtar från den så kallade ”godishyllan”.


– Den vanligaste frågan jag får är ”hur förbereder jag bäst mitt barn inför förskolan?”, säger Samah Ali.

Samah Ali arbetar halvtid som barnskötare på öppna förskolan sedan snart ett år tillbaka.
– Det här är världens bästa kommunikationserfarenhet och ett viktigt integrationsställe. Många som kommer hit kan inte språket, men här utmanar deltagarna varandra och ger råd, vilket i sin tur utvecklar deras svenska.

I en gammal gymnastiksal ryms idag öppna förskolan.

En som har haft stor hjälp av den öppna förskolan är Fatemeh Sepehri, 32 år.
– Jag kommer för det sociala. När jag först hittade till öppna förskolan led jag av förlossningsdepression och det var tack vare att de bredde mig mackor som jag fick i mig något att äta, fortsätter hon.

Zin Hedman, 28 år, är mamma till Axel 13 månader. Öppna förskolan har varit en viktig källa till nya kontakter och information för henne.
– Det har handlat om allt från att få råd kring vad jag skulle ge min son till frukost då han slutade äta gröt till att få tips om var jag kan köpa begagnade kläder. Jag har ingen släkt här och är ganska ny i Sverige.

Zin Hedman med sonen Axel, 13 månader.
Zin Hedman med sonen Axel 13 månader.
Maria Gustafsson håller även i babymassage och träffar för de allra yngsta barnen på eftermiddagarna.

Maria Gustafsson har arbetat på öppna förskolan i sju och ett halvt år. Hon kallar öppna förskolan en social service.
– Mammor kommer hit med förlossningsdepression, nyanlända får hjälp med hur man söker förskola och jobb. Andra kommer hit för att de inte känner någon och är nyinflyttade. Det är brett det vi gör, avslutar hon.

Text: Sara Rooth
sara.rooth@jakobsbergsfolkhogskola.se
Bild: Rosanna Berg
rosanna.berg@jakobsbergsfolkhogskola.se
Lämna ett svar