MatSamhälle

Recension: Traditionell indisk mat gjord på bra råvaror

Ett stenkast från IKEA i Barkarby möts vi av orientaliska dofter i den spartanskt inredda indiska restaurangen Gurkmeja.

Gurkmeja öppnade 5 december och ägaren Golam berättar att de femtio gästerna som kommit under dagens lunchserveringen är fler än vad restaurangen hittills har haft. Dessvärre märks det en aning på serveringen som är något förvirrad. Stämningen är ändå god i lokalen som är inredd med mörka stolar och bord som bryter av mot de ljusa väggarna.

Vi provar en Tikka Masala på kyckling och en Lamm Korai, den starkaste rätten på menyn. Maten serveras på vita tallrikar med en knytnävsstor portion luftigt basmatiris bredvid curryn. Mängden är varken snål eller överdrivet tilltagen. Rätterna ackompanjeras av ett vitlökskryddat Nanbröd som är både krispigt och luftigt. Tikka Masalan är mild, sprudlande söt i smaken och kniven skär ledigt igenom den lena kycklingen. På samma sätt är lammbitarna till Korairätten möra och gommen fylls direkt av den söta men tydligt starka smaken.

Lamm Korai är ordentligt kryddad med chili och rekommenderas inte för den känslige.
Den söta Tikka Masalan serveras tillsammans med Basmatiris.

Båda rätterna är väldigt goda men den starkare rätten är inte för den känslige.

Besöket är lyckat. Maten är prisvärd och råvarorna av god kvalitet.

Menyfakta: Lunchmenyn erbjuder fyra kycklingrätter, en lammrätt och en med bara grönsaker. Till det ingår ris, sallad, kaffe och läsk. Priset varierar mellan 90-99 kronor. Under kvällar är utbudet större och en huvudrätt kostar runt 150 kronor. Lokalen rymmer 70 gäster.

Text och foto: Felix Jörnén
felix.jornen@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar