SamhälleSport

Teknologin räddar framtidens vintersport

I Järfälla alpina har man under de senaste åren märkt av en förkortning av köldperioderna. Stockholms slalombackar har länge varit beroende av tillverkad konstsnö, och den går idag bara att tillverka under de kalla perioderna.

Järfälla Alpina Klubb tränar under vinterhalvåret i skidbackarna runtom Stockholm. Detta kräver konstsnö, som bara kan tillverkas när temperaturen håller sig på ihållande minusgrader.

– Tidigare kunde köldperioden hålla i sig två veckor, men de senaste vintrarna har vi haft fyra dagar på oss att skjuta ut snö med snökanonerna, säger Åke Wernelind, Järfälla Alpina Klubbs ordförande.

Åke Wernelid, ordförande i Järfälla alpina klubb

Föreningen håller till i Brukets skidbacke i Järfälla.

Sveriges vintrar har i snitt blivit en grad varmare de senaste hundra åren, enligt SMHI.

– Man får helt enkelt anpassa sig efter förutsättningarna. Det gör vi redan eftersom Stockholms slalombackar aldrig har gått att öppna särskilt tidigt, genom att då och då snöträna i Härjedalsfjällen. På så sätt tror jag att vi alltid kommer att ha en levande vintersport.

Dessutom tror Åke Wernelind på framtida investeringar i maskiner som kommer att kunna producera konstsnö i andra väderförhållanden, som en lösning på de problem mildare vintrar skapar för den alpina idrotten.

Text: Alina Österström
alina.osterstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Privat

Lämna ett svar