NyheterSamhälleSenaste

Självkörande bussarna styr in i framtiden

Drygt ett år har gått sedan de självkörande bussarna började rulla i Barkarbystaden. Bussarna har kritiserats av boende i området, men bussvärden Pal Singh tror att detta är första steget mot framtidens kollektivtrafik.

Pal Singh har varit bussvärd sedan de självkörande bussarna började åka i Barkarbystaden för ett år sedan, och gillar sitt jobb.

– Vanliga busschaufförer måste sitta och vrida på ratten åtta timmar om dagen. Många av dem får värk i axlarna. Det är inte lätt. Jag däremot får stå upp hela dagen och prata med passagerarna, säger han.

Pal Singh lutar sig bakåt mot dörren som om bussen är fullsatt. De sex sittplatser som finns är dock alla lediga. Det tar tjugo minuter för bussen att åka sin korta rutt på fyra hållplatser. För pensionärer är det ett bra sätt att ta sig fram, men få andra åker med för att de faktiskt behöver det. Pal Singh menar att de vanligaste passagerna är nyfikna ungdomar.

De små, röda bussarna rullar över Stora Torget i ett landskap fullt av lyftkranar och nybyggda hus. Området ska enligt Järfälla kommun vara “Sveriges modernaste bygge”, och de självkörande bussarna är en del av detta. Kommunen är först i Sverige med att satsa på denna typ av kollektivtrafik.

Bussarna följer en inprogrammerad rutt som inte går att avvika från. Sensorer på fordonets utsida känner av om någonting står i vägen. Då stannar bussen och värden måste rycka in för att ta över styrningen.

Pal Singh hör ofta klagomål om att bussfärden går för långsamt.

– Det beror på att vi befinner oss i början av utvecklingen, säger han. Just nu går bussarna bara i 16 kilometer i timmen, men vänta några år så har nog mycket hänt med tekniken.

Enligt Pal Singh är det mycket möjligt att de självkörande bussarna kör både snabbare och längre sträckor inom en snar framtid. Det finns bland annat planer på att förlänga linjen till Akalla.

– Det är såna här lösningar som krävs för att vi ska klara klimatutmaningarna. Titta på länder som Kina. Där går de flesta runt med munskydd för att inte andas in alla giftiga avgaser. Vi måste göra allt vi kan för att inte få samma utveckling här. Detta är framtiden, säger han.

 

Se inslaget nedan när iFokus provåker bussarna i Barkarbystaden. 

 

Text: Love Apelman

love.apelman@jakobsbergsfolkhogskola.se

Video: Love Apelman och Oscar Svensson Silfverhielm 

oscar.svensson.silfverhielm@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar