KulturSamhälle

Sticka iväg din stress – bra för miljön, hälsan och plånboken

En vante i görningen. Foto: Malin Cederholm.

Vi närmar oss juletid och julstök. För många en tid med ökad puls och inslag av gnabb. Men det finns hjälp att få: Forskning visar att handarbete har stressreducerande effekt. Järfälla i Fokus har träffat Textil i Järfälla – Teija, en ideell förening som främjar och värnar om textilt hantverk i Järfälla med omnejd.

Att stickning är bra för hälsan är inget nytt, en studie från 2007 utförd av Harvard Medical Schools Mind and Body Institute visar att stickning sänker hjärtfrekvensen med i genomsnitt 11 slag per minut och ger ett tillstånd av lugn.

Tidigare i år publicerade tidskriften Journal of Occupational Science en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Studien fokuserade på personer som lever i psykisk ohälsa och resultatet visar att stickning påverkar personernas mentala hälsa positivt.

”Handarbetet upplevs ge möjlighet att varva ner i vardagen. Stickningshobbyn erbjuder också en identitet som stickare och ett kravlöst socialt sammanhang. Dessutom kan aktiviteten skapa en struktur i vardagen som personerna mår bra av”, förklarar Joanna Nordstrand i en nyligen publicerad artikel på Göteborgs Universitets hemsida.

Teija är en ideell förening som verkat i närmare två år. De främjar och värnar om textilt hantverk i alla dess former. Deras målsättning är att förmedla textila tekniker och traditioner samt främja utbyte mellan generationer och kulturer.

Teija efterträdde två tidigare textilföretag som valt att sluta med sina hantverksträffar. De lämnade ett tomrum efter sig och ett stort nätverk. Några som visste vad det här betydde för alla var Eva Andersson och Kicki Trodin som uppmanade en grupp engagerade att starta en förening.

Efter möte och viss övertalning startade arbetet med att forma en förening. En grupp personer kände sig manade och Textil i Järfälla – Teija grundades.  Järfälla i fokus har träffat två ledamöter i Teijas styrelse Ann Persson och Elisabet Majling.

Ann Persson och Elisabet Majling. Foto: Malin Cederholm.

Det var lite trix att få till en träff, att driva en förening tar tid. Ann Persson och Elisabet Majling är nyblivna pensionärer och de enda som hade tid för en intervju. Deras entusiasm smittar av sig.  De flikar in och pratar om varandra. Hantverk är ett viktigt inslag i deras liv och fyller oss med härlig energi när vi pratar om allt från föreningsliv och viktiga workshops till kreativa utställningar.

De är idag cirka 70 registrerade medlemmar i Teija. Föreningar har vissa krav från kommunen, dels att hälften av medlemmarna ska vara bosatta i kommunen och dels att de ska arrangera öppen verksamhet där alla är välkomna. Det svåraste för de flesta föreningar är att hitta lokaler som inte äter upp kommunbidraget. Teija har avtal med Huset på höjden, och kan därför ordna träffar i deras lokaler utan kostnad.

– Det gick smidigt att få bidrag från kommunen och även vårt samarbete med Huset på höjden, de visste redan vilka vi var när vi startade vår förening, berättar Elisabet Majling.

Hantverk. Foto: Ann Persson från Huset på höjden.

Både Ann Persson och Elisabet Majling har arbetat som förskolelärare och anser att barnen måste få skapa i textil också, inte bara med papper och penna. En viktig pusselbit för att föra det textila arvet och traditionen vidare.

Varför är hantverk så viktigt?

– Det är oerhört roligt och rogivande med handarbete, säger Elisabet Majling.

Ann Persson inflikar:

– Det är också bättre för klimatet, det man gör är av god kvalitet och det är roligare att lappa och laga det man själv gjort.

Om man ska börja, vad har ni för tips?

– Fundera över något, kan vara något litet som du gjorde när du var liten, eller som du såg din mamma eller farmor pyssla med. Något som ligger dig nära.

Färdiga vantar. Foto Malin Cederholm.

Malin Cederholm
malin.cederholm@jakobsbergsfolkhogskola.se