Är padel en överklassport?
Montage: Rebecka Folkving
Ett opium för överklassen, mellanchefernas och influencernas sport. Under coronapandemin lydde en masspsykos, då tycktes alla helt plötsligt börja med padel. Men hur mår egentligen sporten idag? Tillhör den fortfarande “överklassen” och går det att spela padel gratis? Järfälla i Fokus testar.
Mexiko år 1969. Affärsmannen Enrique Corcuera ville bygga en tennisplan men hade inte tillräckligt med plats för en plan, då uppfann han istället sporten padel. Då Enrique Corcuera var en rik affärsman spelades padel initialt av den mexikanska eliten.
Padel började spelas på svensk mark först 1998. Men fick sitt riktiga uppsving 2014, då artisten Måns Zelmerlöw och tennisspelaren Jonas Björkman startade det första padelcentret i Stockholm. Kändisar lockades till sporten och influencers började marknadsföra padel som “Padel is the Shit”.
– Sporten fortsatte växa i en stadig takt fram tills 2019, med pandemin exploderade sporten och det blev helt galet, säger Johan Håkansson, som driver sajten Padelfeber.
Före explosionen var det personer med “äkta hjärtan” som höll på med sporten, nu blev det istället riskkapitalister samt personer med intresse att tjäna pengar som gav sig in i den. Plötsligt fanns det för många hallar i förhållande till spelare, tidigare kunde du behöva stå i kö i flera veckor för att få spela.
Johan Håkansson började med sporten redan 2014, innan padel ansågs som “hippt” och influencers gav sig in i idrotten. Under cirka två år vällde det in resurser till sporten och allt fler såg det som en chans att tjäna pengar. Han menar att var och varannan person du träffade i padelvärlden var i den för att tjäna pengar.
– Jag tycker det är jäkligt skönt att influencerna försvunnit. Visst, man kan säga att de hjälpte sporten att få publicitet om man vill vara vänligt sinnad. Men jag tycker att de mest gav en töntig bild av sporten, säger Johan Håkansson.
Padeln blev ett “opium för överklassen”, menar en krönikör i tidningen Travel News. Lyxvaruhuset Nordiska Kompaniet (NK) som ligger på Norrmalm i Stockholm öppnade bland annat “NK Padel” på varuhusets tak. I Stockholm fick sporten epitetet “mellanchefernas sport”, vilket Johan Håkansson menar enbart var ett stockholmsfenomen. I resterande delar av landet deltar alla typer av samhällsklasser, allt från glada pensionärer till motionärer. Det återstår dock att få den till en bred sport så att även de som har det sämre ställt ska ha råd att spela padel, säger Johan Håkansson.
I och med influencerna började tillverkare av exempelvis racket och kläder rikta in sig på dem istället för de “riktiga spelarna”. När pengarna inte längre trillade in försvann influencerna fortare än kvickt, nu lutar det åt att padeln återvänder till vad den var innan pandemin.
– Nu kan vi fortsätta bygga sporten ifred, säger Johan Håkansson.
Men stämmer det verkligen att sporten är tillgänglig för alla som i resterande delar av landet? Järfälla i Fokus testar och ser om det går att spela gratis. Här testar vi!
Text: Rebecka Folkving
rebecka.folkving@jakobsbergsfolkhogskola.se