Kreativitet och glädje i Marhabas systuga
Systugan i Veddesta är ett av Järfälla kommuns jobbsatsningar sedan 2009. Många kvinnor och några få män syr och producerar saker till bland annat Ikea.
Ljudet av symaskiner och glada skratt blandas med doften av orientaliska kryddor. Några av kvinnorna sitter och äter lunch tillsammans i ett av rummen den stora lokalen i Veddesta industriområde.
Marhaba systuga startades 2009 som ett arbetsmarknadsprojekt för kvinnor som har svårt att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden. Kvinnorna och ett fåtal män erhåller en riktig lön på 19000 kronor och kombinerar sitt arbete med undervisning i svenska upp till femtio procent av arbetstiden. I tolv månader är man med och sen är tanken att man ska kunna slussas vidare ut till den öppna arbetsmarknaden.
Abbas Hamade projektledare och grundare för verksamheten berättar att man även startat en ideél förening parallellt och tanken finns att syverksamheten i framtiden ska kunna bära sig själv utan bidrag. I nuläget krävs det mer långsiktiga kontrakt för att det ska fungera. Trots detta flyttar Abbas Hamade en del av verksamheten till nya lokaler som svenska kyrkan ställt upp med hyresfritt i ett år i taget.
I Merhabas lokaler talas ett tiotal språk och flera av de anställda har bara varit i sverige i ett par år. I ett av syrummen sitter en grupp kvinnor och tillverkar vackra kuddar och väskor till försäljning. Det råder en härlig stämning och alla pratar i mun på varann.
–Jag ska söka jobb men först behöver jag studera mer svenska. Jag vill verkligen hitta ett jobb där jag får sy, säger Abraham Tekle.
Arbetsförmedlingen har gjort en sammanställning av resultatet av subventionerade anställningar som faktisk har ökat till icke subventionerade anställningar visar en undersökning gjord mellan 2015-2017. Det innebär att ca tjugotusen gick vidare under 2017 till riktiga anställningar.
- Vi känner att vi är en del av samhället nu, man blir glad av att gå till jobbet och av att vara här , säger Nazek Hedo (Syrien)
- Jag har jobbat som ekonomiassistent i mitt hemland Kasakstan och hoppas få ett liknande arbete i sverige när mina språkkunskaper blir lite bättre, säger Marta Planskih.
Sedan starten har ca 100 kvinnor passerat genom systugan och en del av dom har lyckats ta sig vidare till andra jobb i kommunen berättas Abbas Hamade, verksamhetsansvarig.
Text:
Magnus Sahlin
magnus.sahlin@jakobsbergsfolkhogskola.se
Bild & film:
Minna Pyykölä
minna.pyykola@jakobsbergsfolkhogskola.se