FamiljSamhälle

Kristina Blomberg stickar för flickors rättigheter

Kristina Blomberg tyckte prästgården vid Järfälla kyrka ofta stod tom. Det gör den inte längre. Nu anordnar hon både stickcafé och ukulelekurser där och förra helgens julbasar samlade in fem tusen kronor till alla flickors rätt till ett värdigt liv.

 När pensionären Kristina Blomberg hörde om Svenska Kyrkans biståndsorganisation Acts julinsamling blev hon genast inspirerad. Inför julbasaren bestämde hon sig för att vinsten ska gå till just Act och deras arbete.

–  Det kändes helt rätt, säger hon.

Act lyfter fram och arbetar för att de många orättvisor som drabbar flickor runt om i världen ska upphöra. Just nu samlar Svenska Kyrkan runt om i landet in pengar för att flickor utsatta för våld, övergrepp och fattigdom ska få chansen att leva ett värdigt liv. Även om Kristina Blomberg inte är religiös är detta, liksom många av kyrkans andra aktiviteter, något hon mer än gärna stödjer.

– Jag är med och sjunger i kyrkokören men har aldrig jobbat inom kyrkan. Jag är bara volontär, säger Kristina Blomberg.

Men när hon upptäckte att prästgården vid Järfälla Kyrka för det mesta stod tom tyckte hon att något kändes fel.

– Så kan det ju inte vara. Därför kollade jag möjligheten till att ha stickcafé här en gång i veckan. Och det gick, säger Kristina Blomberg och tillägger. Nu driver jag även ukulelekurser i prästgården. Det kändes lika bra att utnyttja det här fina huset.

Kristina Blomberg tar det inte lugnt bara för att hon är pensionär. Intresset att sticka, som hon håller varmt om hjärtat, är något hon gör extra mycket av under sommaren. Då hon håller stickkurser även på Fridhems folkhögskola i Skåne.

Men nu tillbaka till vintern i Stockholm.

Årets julbasar i kyrkan var den första av sitt slag och trots begränsad information dök nästan 30 personer upp. Allt från hembakat julgodis och pepparkakor till stickade strumpor och kassar var till försäljning. Men det viktigaste, att nästan femtusen kronor samlades in för att ge fler flickor chansen till ett värdigt liv, poängterar Kristina Blomberg gärna.

Missade du årets julbasar? Du kan vara lugn.

– Det här kommer vi definitivt att göra om nästa år. Men då kommer vi nog ta lite mer betalt för kaffet än tjugo kronor. Det går åt ändå, säger hon.

Text och foto: Love Apelman
love.apelman@jakobsfolkhogskola.se

Lämna ett svar