FeatureNyheterSamhälleSenaste

Ensamhet och oro inför julen

Fler svenskar uppger att de drabbas av oro och ångest. Det visar Folkhälsomyndighetens årliga rapport. Under julen ökar den psykisk ohälsan och känslan av ensamhet. Men hjälp finns att få.

Ljusen är tända och familjen slappar i tv-soffan efter middagen. Snart kommer tomten.
För många är julen en högtid till för att umgås med vänner och familj. För många innebär dock julen stress och en förväntad perfektion som i värsta fall leder till självmord. NASP (Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention) rapporterade i dagarna hur självmordsstatistiken för män kraftigt ökar under nyårshelgen jämfört med resten av året. Metro skrev dessutom nyligen om Fredrik Tjulander som försökt ta sitt liv en vecka innan jul 2017. Han uppger att julstressen var droppen som fick bägaren att rinna över.

Varför känner vi en ökad psykisk ohälsa kring jul? En perfektion till att hinna handla, baka och pynta, ett alkoholmissbruk som förvärras kring helgerna, en relationsproblematik som blossar upp när släkten träffas, att vara helt ensam och stå utanför det liv som förväntas är några faktorer som psykolog Maria Ferm uppger till tidningen Hälsoliv.

För dig som är ensam eller upplever psykisk ohälsa under julhelgen finns hjälp och öppna aktiviteter

  • Svenska kyrkan i Järfälla dukar upp julbord den 24:e december mellan 12.00-15.00. Alla är välkomna och ingen föranmälan krävs.
  • Behöver du prata med någon?
    Malin Hansen från föreningen Attention Järfälla hänvisar till jourhavande människa eller hjälplinjen på 1177 om man behöver någon att prata med under julhelgen.
    – Under julen har vi dessvärre ingen egen öppen verksamhet eller telefonjour men det är ett viktigt ämne att skriva om. Lokalföreningarna drivs av personer med egen diagnos och/eller barn med diagnos och vi gör så mycket som vi mäktar med.
  • Hos Svenska kyrkan i Järfälla finns möjlighet att prata med diakon och präst. För öppettider se Svenska kyrkans hemsida.

TEXT:
Mariah Levicsek
mariah.levicsek@jakobsbergsfolkhogskola.se

FOTO:
Rosanna Berg
rosanna.berg@jakobsbergsfolkhogskola.se

Viktiga adresser

Lämna ett svar