NyheterSamhälleSenaste

Så påverkas Järfälla när Riksbanken höjer räntan

Under torsdagen kom Riksbanken med beskedet om att höja reporäntan från minus 0,50 procent till minus 0,25 procent, den första höjningen på sju år. Trots en turbulent marknad med sjunkande priser det senaste året tar experterna höjningen med ro, men ser istället andra mörka orosmoln hopa sig vid horisonten.

De låga boräntorna har eldat på bostadspriserna de senaste åren, men för drygt ett år sedan vände priserna nedåt. Enligt data från Svensk Mäklarstatistik, gällande Järfälla kommun, sjönk priserna på bostadsrätter med 2,2 procent och priserna på villor sjönk med 8,6 procent i november jämfört med samma period förra året.

Per Stenmark, mäklare på Husman Hagberg i Järfälla, tror att sysselsättningen är den avgörande parametern för Järfällas bostadsmarknad under nästa år. Vidare tror han att utfallet av regeringsbildningen och dess bostadspolitik kan sätta marknaden i gungning om plötsliga åtgärder vidtas.
– Bankerna räknar redan med högre räntor i sina kalkyler när de ger kunderna lånelöfte, jag tror inte att denna marginella höjning kommer att påverka bostadspriserna. Det är sysselsättningen i Järfälla som vi ska vara mer uppmärksamma på under nästa år. Utan jobb, inget bostadslån, säger Per Stenmark.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, anser att bostadsmarknaden är svår att prognostisera och att utfallet av regeringsbildningen med tillhörande bostadspolitik kan ge tvära vändningar.
– Torsdagens marginella höjning kommer inte att resultera i några större prisförändringar på bostadsmarknaden. Om den framtida regeringen väljer att fasa ut ränteavdragen eller vidta andra åtgärder kan läget däremot förändras snabbt, säger Claudia Wörmann.

Johanna Rooth, nybliven radhusägare i Kallhäll

Johanna Rooth, som köpte bostadsrättshus i Kallhäll i under hösten, valde att dra ner på risken vid sitt senaste bostadsköp som ett resultat av en skakig marknad och prognoser om högre boräntor. I dagsläget är Johanna inte orolig för höjda räntekostnader, mycket tack vare att hon köpte en relativt liten bostad för att få ner skuldkvoten.
– Vi köpte en bostad som vi har råd med även vid höjda räntor. För ett år sedan hade vi chansat mer, köpt större bostad och tagit högre lån, men i dagens osäkra läge kändes det bättre att minimera riskerna, säger Johanna Rooth.

 

 

 

Text och foto:
Caroline Le Ridou
caroline.leridou@jakobsbergsfolkhogskola.se

Vad är reporänta?

  • Riksbankens reporänta styr bankernas ränta när de lånar eller sätter in pengar hos Riksbanken.
  • Inlåningsränta är den ränta bankerna får när de sätter in pengar på konto hos Riksbanken över natten och är normalt 0,75 procentenheter lägre än reporäntan.
  • Utlåningsräntan är den ränta bankerna får betala när de lånar pengar av Riksbanken över natten och är normalt 0,75 procentenheter högre än reporäntan.
  •  Bankerna justerar konsumenternas in- och utlåningsränta efter Riksbankens reporänta. Reporäntan påverkar således hela även privatpersoner.

Källa: Riksbanken

 

Lämna ett svar