E-sport på schemat på Järfälla gymnasium
På Järfälla gymnasium i Bas Barkarby kan eleverna välja E-sport som valbart ämne. E-sporten förknippas ofta med Jolt-cola, chips och neddragna persienner, men på Area Academy jobbar de för att förändra den bilden. Vår reporter Jesper Fransson intervjuade Fredrik “Jaegarn” Kempf, utbildningsansvarig på Area Academy.
Fredrik “Jaegarn” Kempf har gjort sig känd i E-sportskretsar som professionell Counter Strike-spelare och coach. Nu är han utbildningsansvarig på Area Academy, ett företag som bland annat tar fram utbildningar i E-sport för gymnasieskolor. På Järfälla gymnasium, en av skolorna som erbjuder E-sport som valbart ämne, berättar Fredrik Kempf om E-sportens potential.
Ni startade den här kursen på Järfälla gymnasium hösten 2021. Hur går det för er?
Vi har ett bra samarbete och kompetenta lärare. Utöver skolans lokaler så sker även undervisning på Inferno Online vid Odenplan. Detta gör vi för att möta eleverna rättvist på deras spelplan. Det är kul att se att det är så många engagerade redan från start.
Vad får eleverna ut av kursen?
Fokuset ligger på att ungdomarna ska utvecklas in i yrkeslivet, mer än att hitta nästa e-sportproffs. De lär sig kommunikation, ledarskap, beslutfattning och får en stark datorvana. Vi skapar även möjligheter för turneringar då tävling är en del av e-sporten. Det är mer teoretiskt än många tror.
Ingår det fysisk aktivitet?
Ja, för att orka att prestera framför datorn när det gäller så behöver man syresätta hjärnan och få en bra ergonomisk hållning. Man behöver inte vara en superatlet, det handlar om att få en bra grundkondition för att kunna prestera. Rätt näringstänk är också viktigt. Många tror att man bara käkar hamburgare och dricker cola mellan matcherna, så är det inte.
Vad vill du att föräldrar ska veta som undrar varför deras barn ska få spela datorspel i skolan?
Det är en risk att inte möta elever på deras spelplan och förstå den nya generationen. Man skjutsar sina barn till hockeyträningen, dansklassen eller andra aktiviteter. Men man möter inte ungdomarna för att man inte förstår vad e-sport innebär. Det är viktigt för föräldrar att ha en grundförståelse för datorer och internet, men även e-sportens anda. Har man inte den kollen kan man ställa frågor såsom “vad tränade du på idag?” eller “vilka spelar du med på nätet?”
För hemmasittare kan lektioner i e-sport vara en väg för dem att komma in i skolan igen. Det har vi sett hända flera gånger då vi även jobbat med hemmasittare som återvänt till skolan där det införts e-sport som kurs.
Parasporten är ännu ett område som e-sporten är bra för. Att som funktionshindrad kunna sitta och spela och tävla på samma villkor som alla andra, det tycker jag är så sjukt häftigt.
Är e-sport en sport?
Ja, för mig är det självklart. Det är en enorm prestation både mentalt och fysiskt. Det taktiska drivet som e-sporten har, det har knappt någon annan sport. Sen är det fortfarande nytt. Många som spelade spel för 20-30 år sedan kunde nog inte se att det skulle bli så stort som det har blivit. Det visar den styrka som e-sporten har. Det är så många som engagerar sig. Det fyller arenor över hela världen. I Sverige är det över 600 000 som tittar på e-sport dagligen. Det var fler som tittade på en stor tävling i spelet DOTA 2 än vad som tittade på OS till exempel om man ser på tittarsiffrorna.
Fredrik “Jaegarn” Kempf Ålder: 35 Bor: Täby Yrkestitel: Utbildningsansvarig, kommentator, ungdomsutvecklare Kuriosa: Tränar crossfit sex dagar i veckan. Tränar damgrupper på 50+. Tycker det är kul att fånga upp olika typer av människor. Varför kallas du för Jaegarn? Jag var alltid anfallare när jag spelade fotboll. Och så brukade jag jaga mina kompisar på rasterna i skolan. Stavningen beror på att man inte kunde skriva ä i spel förr i tiden. Var kan man nå dig? LinkedIn, Instagram, Twitter. |
Jesper Fransson
jesper.fransson@jakobsbergsfolkhogskola.se