NyheterPolitik

Rektorer i Järfälla kritiska till nya lagförslaget – kan bli skyldiga att ange elever till polisen

Tomt klassrum. Bild: Creative Commons.

Rektorer borde vara skyldiga att på eget initiativ dela information om enskilda elever, om uppgifterna behövs för brottsbekämpningen. Det anser regeringen i ett nytt lagförslag som presenterades förra veckan. Men rektorer i Järfälla är kritiska till förslaget. 

– Det här lagförslaget är tandlöst egentligen, säger Pia Johansson, rektor vid Drottning Blankas Gymnasium. 

Under förra veckan kom beskedet att skolan undantas från den omtalade angiverilagen, som innebär att myndighetsanställda är skyldiga att anmäla papperslösa. Något som välkomnades av stora delar av skolväsendet. 

Blott två dagar senare kom ett annat lagförslag – i syfte att stärka brottsbekämpningen vill regeringen utöka informationsdelningen mellan olika myndigheter och samhällsaktörer. För skolans del innebär det att rektorer blir skyldiga att på eget initiativ rapportera uppgifter om elever om rektorn bedömer att det kan behövas för brottsbekämpande myndigheter. 

Med andra ord kan rektorer bli förpliktigade att dela information som kan vara intressant för polismyndighetens brottsbekämpning, utan att polisen själva begärt det. Uppgifter om elevers umgänge, skolnärvaro eller om anhöriga som begått eller misstänks begå brott räknas i propositionen upp som exempel på uppgifter som kan behöva rapporteras. 

Förslaget har mötts av kritik från facket Sveriges Skolledare som anser att det riskerar att “smyginföra” en anmälningsplikt. Catherine Kellström, rektor för Viksjöskolan, stämmer in i kritiken:

– Det kändes jätteskönt att skolan undantogs från angiverilagen. Men så kom det här nya förslaget, och även om det inte är exakt samma sak, så känns det som något liknande som man bara fått igenom snabbt utan att det skett någon riktig debatt om det. 

Hon har varit rektor för högstadieskolan i Viksjö, som rymmer cirka 640 elever, sedan 2020. Liksom facket menar hon att lagförslaget kan komma att skada elevernas tillit till skolan. 

– Risken är istället att vi kommer få veta mindre och då få färre möjligheter att hjälpa våra elever om de hamnat i svårigheter, för att de kanske inte vågar berätta för oss om de vet att vi rektorer är skyldiga att anmäla dem, säger Catherine Kellström. 

“Lagförslaget är tandlöst”

19 procent av alla brottsmisstänkta förra året utgjordes av personer i åldersgruppen 15-20 år visar siffror från Brå. Men enligt rektorerna som Järfälla i Fokus talat med råder det frågetecken kring om lagförslaget kommer motverka att unga dras in i kriminalitet. 

Pia Johansson, som sedan 2013 är rektor för Drottning Blankas Gymnasium i Jakobsberg, framhåller att skolan redan har verktyg för att fånga upp elever som riskerar att fara illa. 

– Jag vet inte vad man vill åt med det här nya förslaget. När vi är oroliga för en elev som vi tror kan ha hamnat i kriminella kretsar så gör vi ju redan orosanmälningar. Vi får även polisanmäla ibland och då bistår vi ju polismyndigheten med vad de vill ha, säger Pia Johansson och fortsätter: 

– Det här lagförslaget är tandlöst, egentligen. 

Också Viksjöskolans rektor menar att lagförslaget är otydligt och att de, precis som på Drottning Blankas Gymnasium, redan gör oros- och polisanmälningar. Utöver det finns ett samarbete mellan skolan och socialtjänsten för att fånga upp elever som riskerar att hamna i kriminalitet. 

– Jag tycker det är bättre att man utvecklar det samarbetet, säger Catherine Kellström. 

Ingen förändring i arbetsrutiner 

Enligt Sveriges Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman kan lagförslaget komma att tvinga rektorer till “att agera informatörer åt myndigheter”. Men gymnasierektorn Pia Johansson tror inte att hon kommer arbeta annorlunda om uppgiftsskyldigheten blir ett faktum. 

– Jag har jobbat här sedan 2006 och vi har ett ganska tungt elevunderlag. Jag har verkligen glasögonen på mig för ungdomar som kommer in i oroande miljöer och oroande sällskap. Jag kommer inte agera på något annat sätt, utan istället luta mig åt de verktyg vi redan har, säger Pia Johansson. 

Inte heller Viksjöskolans rektor ser att det skulle bli aktuellt att ändra på arbetssättet. 

– Vi försöker redan nu fånga upp varningstecken, men jag kommer inte lägga fokus på att jag ska hitta saker att informera om till polisen, säger Catherine Kellström. 

Hur eller om rektorer som inte uppfyller uppgiftskyldigheten kommer att få sanktioner riktade mot sig är i dagsläget oklart. Lagen om det ökade informationsflödet föreslås bli verklighet den första april nästa år.

Felicia Larsson
felicia.larsson@jakobsbergsfolkhogskola.se