FeatureNyheterSport

Brunnabuggarna sportar och tankar närhet på samma gång

Varje tisdag dansar upp till 150 personer socialdans på Brunna danssportklubb. Där dansar man både bugg och foxtrot och det är en av de mest populära dansklubbarna i hela Stockholmsområdet.

Ett hundratal personer står och trängs på danssalens parkettgolv. Majoriteten är kvinnor och medelåldern är 40 till 50 år. Neonfärgade klänningar varvas med nedtonade träningskläder och många bär på vattenflaskor.

– Man dansar sämre med alkohol i kroppen och det är inte riktigt socialt accepterat. Man märker att någon tagit en öl för det luktar ju, säger Pelle Aastad, ordförande i Brunna danssportklubb. Det här är ju en sport, man tar sig inte en rackabajsare innan en orienteringstävling så det är lite samma här, fortsätter han.

– Dansen har påverkat mig mycket. Det här har nog en påverkan på alla människor som deltar, man träffar folk man inte skulle ha träffat någon annanstans, säger Pelle Aastad, ordförande i Brunna danssportklubb.

En vikvägg öppnas in till en spegelsal och rummets lysrörsbelysning släcks ned. Musiken startar och kvinnorna bjuder upp både herrar och damer. ”Vem behöver gå i terapi” strömmar ut ur högtalarna, en rad ur låten “Falska rykten” med Donnez.

På dansgolvet praktiseras ”åh hej”, en teknik som är en förningsmetod i bugg. Det innebär att kvinnan genom en fysisk markering i förväg vet vart hon ska dansa. I sin tur kan hon själv välja hur och om hon vill ta sig dit. Enligt Pelle Aastad har detta inneburit en mycket större frihet för klubbens kvinnor att inte behöva lyda kommando och bidragit till en mer jämlik dans.

Pelle Aastads bästa dansknep är att man måste ha roligt och samtidigt våga traggla för att få en bra teknik. Det är fysiskt, socialt och bra för huvudet, säger han.

Kvällens omtalade danslista är öppen och har en stor variation av låtar. Allt från dansband och rock and roll till mer modern musik. Till skillnad från traditionellt folkparksstuk med fyra låtar innan partnerbyte, spelas här en snabb och en långsam låt innan det ringer i en klocka. Då byter man partner så att alla deltagare får dansa med fler. En kvinna ute på dansgolvet säger att det är underbart att få möta en annan människas blick.

– Det uppstår magiska ögonblick i dansen, man blir ett med den man dansar med, säger Peter Enberg som dansat i 10 år.

FAKTA OM BRUNNA DANSSPORTKLUBB
Klubben bildades i Kungsängen i november 1992 som en ideell förening. Senare ändrades namnet till Brunna danssportklubb för att understryka att det rör sig om en sport. Man ägnar sig även åt andra danser såsom fox, lindyhop, westcoastswing. I dagsläget har klubben 500-600 medlemmar.

Text och bild: Sara Rooth
sara.rooth@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar