Fågelskådning firas med nordisk tävling i helgen
Fågeltornet vid Säbysjön. Foto: Beatrice Sundberg.
Den nordiska fågeltornskampen går av stapeln nu på lördag. En tävling sedan 2011 om vilket torn som kan se eller höra flest arter. Järfälla i Fokus har pratat med Järvafältets Ornitologiska Klubb inför den stundande kampen.
En tävling mellan Sverige och Finland är alltid spännande och prestigefull, oavsett om det gäller fåglar, friidrott eller ishockey. År 2023 anmälde Finland 290 torn till tävlingen och Sverige 88 stycken. Ett av dessa torn finns vid Säbysjön och tornet är även anmält till årets tävling. Tornet, som inofficiellt heter ”Olles torn” efter den legendariske fågelskådaren Olle Bernard som gick bort år 2019, kommer att vara bemannad med folk från Järvafältets Ornitologiska Klubb.
Tävlingen pågår mellan kl 5-13. Förutsättningarna är inte de bästa kring tornet eftersom det bara finns en typ av miljö runt tornet – en slättsjö. Andra torn har flera miljöer runt omkring och då kan flera olika fåglar vara i de olika miljöerna.
– Förra året fick vi ihop 66 stycken arter och då hamnade vi i mitten i listan av alla torn. I år hoppas vi att vi ser och hör fler än 66 stycken arter och kommer högre upp i listan, säger Ulf Svahn, ordförande i Järvafältets Ornitologiska Klubb.
Ulf Svahn. Foto: privat.
Fågeltornet Hångersudde vid Hornborgarsjön vann förra året och där såg och hörde de 110 stycken arter.
På söndag är det även Fågelskådningens dag. Järvafältets Ornitologiska Klubb kommer att vara vid Väsby sjöäng där allmänheten får en möjlighet att upptäcka glädjen i att fågelskåda och ställa frågor.
FAKTARUTA
- Järvafältets Ornitologiska Klubb (JOK) bildades 1961. Den nyss avlidna Robert Franzén tog initiativet endast 17 år gammal.
- JOK har cirka 630 medlemmar. Medlemskap kostar 100 kr.
- Fågeltornskampen har genomförts i Sverige sedan år 2011.På Fågelskådningens dag den 5 maj kommer föreningen även anordna en tipspromenad.
Källa: Ulf Svahn
Text: Beatrice Sundberg
beatrice.sundberg@jakobsbergsfolkhogskola.se