Ny boendeform för unga i Barkarby – hyrorna “jättehöga”
Ett rum på 12 kvadratmeter, delat kök och 10 rumskompisar. Barkarbys första co-living lägenheter står klara för inflytt. Hyran? 8000 kronor i månaden.
Järfälla kommun och Barkarby växer så det knakar. Ett helt nytt kvarter har växt fram vid vad som ska komma att bli Barkarbys nya tunnelbanestation. I “kvarter 11” som det kallas, står även Barkarbystadens första “co-living” klara för inflytt. Med andra ord uttryckt delningslägenheter, vilket innebär att flera hyresgäster delar på gemensamma ytor såsom kök och vardagsrum, samtidigt som de också har privata rum. I kommunens pressmeddelande vid invigningen av kvarteret, beskrivs boendeformen som positiv ur en hållbarhetsaspekt, såväl som en åtgärd mot ensamhet bland hyresgästerna.
Nu kan framtida Järfällabor i åldrarna 20-35 anmäla sitt intresse för att flytta in i någon av de 134 sängarna som lägenheterna rymmer. Det egna rummet är 12 kvadratmeter stort och hyran ligger på närmare 8000 kronor i månaden. Kök och övriga utrymmen för att umgås delas med 5-10 andra hyresgäster.
Företaget bakom lägenheterna heter passande nog “Colive” och äger flera andra co-living hus runt om i landet. Flera av dem i Stockholms län, bland annat i Haninge. Colive har mött kritik på grund av hyran de tar ut i sina bostäder i förhållande till storleken på rummen, något som Hem och hyra har tidigare rapporterat om.
Hyresgästföreningen kritisk till hyrorna
Manfred Klint är gruppchef för förhandling på Hyresgästföreningen och bekant med Colive sedan tidigare. Han har gjort en uppskattning av vad företaget bör ta betalt för sina rum i Haninge, enligt Hyresgästföreningens mening.
–Vi vet att hyrorna är ganska höga generellt i nyproduktion och det beror lite på hur man tycker att de gemensamma ytorna ska fördelas. Jag har kommit fram till någonstans runt 2500 kr för ett rum på 6 kvadrat plus gemensamma ytor.
I Barkarby ska rummen vara på 12 kvadratmeter, dubbelt så stora. Innebär det att även den hyra du har beräknat kan dubbleras?
–Nej, för att göra samma typ av uppskattning behöver jag veta alla kvadratmeter i lägenheten som hyresgästerna får tillgång till, säger Manfred Klint.
Tidigare under hösten rapporterade SVT att Hyresgästföreningen undersökte möjligheterna att driva frågan om företagets hyressättning vidare. Manfred Klint berättar för Järfälla i Fokus att han inte känner till något aktuellt ärende från Hyresgästföreningens sida i nuläget. Initiativet måste komma från en boende som de i sådant fall kan företräda, men ingen har velat starta en sådan process.
Varför var ni intresserade av att driva ett case mot just Colive?
– Det handlar inte om att det är just Colive, det handlar om att det är för höga hyror. Jag har inga åsikter om, eller jag tycker till och med att det kan vara spännande att det kommer andra typer av boenden. Men det är ju jätte, jättehöga hyror, menar Manfred Klint.
Colives vd Katarina Liljestam Beyer försvarar deras boendekoncept i tidningen Mitt i Järfälla.
– Coliving kan och ska inte jämföras med vanliga hyresrätter. I en vanlig hyresrätt ingår endast dina privata kvadratmeter, men inget mer, säger Katarina Liljestam Beyer till Mitt i Järfälla.
Olivia Viklund
olivia.viklund@jakobsbergsfolkhogskola.se