NyheterSamhälle

Så arbetar Järfällapolisen med brottsförebyggande verksamhet

Bedrägerier mot äldre, nyrekrytering av unga till kriminalitet och våld i nära relation är några av de saker som Ida Dehnisch, lokalpolis i Järfälla, lyfter kring polisens brottsförebyggande arbete. Samverkan och brottsförebyggande arbete blev lagstiftat i varje kommun sommaren 2023. Järfälla i Fokus är nyfikna på att höra hur arbetet går i just Järfälla kommun.

Ida Dehnisch. Foto: Therese Pettersson

Ida Dehnisch har varit verksam som polis i Järfälla kommun sedan 2013. Sedan 2019 arbetar hon med samverkan och brottsförebyggande på ett strategiskt plan med kommunen som närmaste och största samverkansaktör.

– Jag ser väldigt positivt på vårt samarbete och det vi åstadkommer. Vi arbetar även mot andra aktörer som exempelvis näringslivet, fastighetsbolag och föreningsliv och jag för löpande dialog med kommuninvånare, säger Ida Dehnisch.

Polisen använder sig av både korta och långsiktiga åtgärder i sitt brottsförebyggande arbete. Järfälla är inte förskonad från den nätverkskriminalitet och det grova våldet som etablerat sig i samhället.

– Detta skulle jag säga är vår största prioritering, att motverka nyrekrytering av unga, genom samverkan med bland annat skola, socialtjänst, ungdomsgårdar och vårdnadshavare. Detta är inget man kan arbeta med kortsiktigt. Vi behöver arbeta både operativt här och nu men även förebyggande på ett tidigt plan, säger Ida Dehnicsh.

Ida Dehnisch lyfter hela tiden vikten av god samverkan för att åstadkomma ihållande och positiva resultat. Någon hon tycker att dom visat prov på här.

– Alla är viktiga, föreningsliv och näringsliv kan bidra i arbetet genom att agera goda förebilder för ungdomar. De kan skapa en meningsfull fritid och larma om man misstänker att det sker rekrytering av unga till kriminalitet, säger Ida Dehnisch.

Ett annat fokusområde där polis och kommun valt att kraftsamla, gäller våld i nära relation. Sedan 2022 har lokalpolisen tillsammans med Järfälla kommun, Järfälla hus och Järfälla kvinnojour utbildat fastighetsskötare och personal inom Järfällahus. Arbetet har fått namnet ”Inte ensam”.

– Ingen ska vara ensam med sin oro om våld i nära relation – varken som våldsutsatt, vittne eller som gärningsperson. Man ska veta vart man kan vända sig för att få hjälp, säger Ida Dehnisch.

Då våld i nära relationer oftast utspelar sig bakom stängda dörrar menar Ida Dehnisch att det är väldigt viktigt att även grannar visa omtanke om varandra och larmar polisen vid misstanke om brott. Även fastighetsskötarna är en viktig aktör för att upptäcka våld i nära relation.

– Genom att de i sin yrkesroll kommer hem till många familjer kan dom upptäcka varningstecken. Exempelvis genom de skador som de reparerar i fastighetsbolagets bostäder.

Utöver långsiktiga arbeten anpassar polisen det brottsförebyggande arbetet och specifika insatser efter behov och medborgarnas önskemål. Detta kan man bland annat se i kommunen och lokalpolisens gemensamma medborgarlöfte.

– Vi för ständigt en dialog med kommuninvånare genom medborgardialoger som vi förannonserar. Det ihop med resultat från trygghetsundersökningar eller annan information som kommer till oss ligger till grund när vi formulerar våra medborgarlöften, säger Ida Dehnisch.

Bedrägerier mot äldre är ett ökat problem såväl lokalt som internationellt, ett område som polisen fokuserar extra på. Bland annat genom kommunikation mot såväl äldre som anhöriga för att motverka att man som senior blir utsatt för kostsamma bedrägerier. Man har även genomfört föreläsningar tillsammans med lokala bankkontor som en del i det förebyggande arbetet.

– För många äldre är det dels en stor skam att ha blivit lurad och man har i många fall blivit av med såväl stora summor pengar som andra värdesaker som smycken. Många av bedragarnas samtal pågår under lång tid, ibland flera timmar där man kopplas mellan påstådda banker och säkerhetsföretag vilket i själva verket inte stämmer.

En utmaning polisen i Järfälla ser framför sig nu är relaterat till kommunens snabba tillväxt, med Barkarbystaden, kommande tunnelbana och ett stort näringsliv.

– Det finns stora fördelar med en expanderande kommun men såklart finns det utmaningar i det med, säger Ida Dehnisch.

Therese Pettersson
therese.pettersson@jakobsbergsfolkhogskola.se