SenasteSport

Så har coronapandemin påverkat Jakobsbergs idrottsanläggningar

Idrott och träning ska fortsätta eftersom fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, menar Folkhälsomyndigheten. I Jakobsberg finns flera idrottsanläggningar och vi tog kontakt med några av dem för att se hur coronapandemin har påverkat deras verksamhet.


Maria Jensen, Anläggningschef Medley Järfällabadet

Har besöksantalet ökat eller minskat under de två månader som Covid-19 har funnits i Sverige jämfört mot samma period i fjol?

– Besöksantalet har gått ner med cirka 40 procent.

Vad beror minskningen på?

– Minskningen beror på kundernas oro för corona. Många har valt att utnyttja möjligheten att frysa sina abonnemang. Normalt har vi många kunder som är 70 år eller äldre som nu väljer att inte komma hit.

Har ni tvingats vidta några åtgärder utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

– Flertalet av våra åtgärder är inte något vi tvingats till men som vi ändå har genomfört. Vi har begränsat antalet kunder i anläggningen med 50 procent. Normalt kan vi ha 800 badgäster samtidigt men nu är begränsningen 400 stycken. På gymmet kan vi normalt ha 200 personer samtidigt men nu är det begränsat till 100 personer. Vi erbjuder våra kunder att frysa sina abonnemang och uppmanar dem som ska träna på gym och gruppträning att i möjligaste mån byta om hemma. Vi erbjuder utomhusträning och online-träning. Vi har stängt av varannan dusch och informerar om att hålla avstånd. Vi erbjuder skyddshandskar och handsprit.


Anders Francke, Klubbchef Järfälla Tennissällskap

Har besöksantalet ökat eller minskat under de två månader som Covid-19 har funnits i Sverige jämfört mot samma period i fjol?

– Vi har ökat med nästan 150 procent.

Vad beror ökningen på?

– Jag tror det beror på flera orsaker. Dels att folk jobbar hemifrån och känner att de måste röra på sig. Men sen tror jag också att folk har börjat upptäcka vår sport lite mer i kommunen. Vi har fått mycket ansökningar och många nya medlemmar samt att det är flera som spelar allt oftare. Mer tryck i verksamheten helt enkelt. Vi har haft en del prova på-dagar för barn och ungdomar men inte mer än vanligt. Mycket går nog mun till mun och det har kommit folk från områden i närheten av anläggningen.

Har ni tvingats vidta några åtgärder utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

– Ja. Vi följer riktlinjerna när det gäller hygien. Folk får inte hälsa på varandra utan måste hålla avstånd och vi har ställt ut handsprit. Vi har även ställt in ett antal olika klubbtävlingar och årsmötet hölls till exempel utomhus. Men rent praktiska åtgärder är det inte mer än det. Tennis är en ganska bra sport eftersom vi håller ett naturligt avstånd till varandra. Många andra idrotter har mycket mer kontakt med varandra vilket också kan vara en anledning till att vi har fått fler besökare.


Mikael Gavelin, Grundare och VD Järfälla Padel Club

Har besöksantalet ökat eller minskat under de två månader som Covid-19 har funnits i Sverige jämfört mot samma period i fjol?

– Det har ökat men det har det gjort under alla månader sedan vi startade under våren för två år sedan. 

Vad beror ökningen på?

– Vi har sett en ökning av antal gäster men det är ju också för att padeln växer som idrott och fler och fler vill spela. Under coronatiden har vi sett en ökning men allt är inte hänfört till det ena eller andra. Jag tror att vi har en allmän tillväxt som gör att det blir fler som spelar. Det jag har noterat är att fler har haft möjlighet att besöka oss under dagtid jämfört mot tidigare. Många tar nog en timme padel för att komma iväg lite från hemmet.

Har ni tvingats vidta några åtgärder utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

– Vi har inte tvingats till det men vi har följt de allmänna riktlinjerna och rekommendationerna. Det vi har tryckt på är att informera mer än vanligt kring smittspridning. Vi har värnat om att alla som brukar boka tider hos oss inte ska ha minsta förkylning, hosta, halsont, feber eller något annat. Då är man inte välkommen. Vi har satt upp anslag i hallen om att hålla avstånd, att inte tacka och krama varandra. Vi har också förberett tanken på att eventuellt stänga ner några banor vid strategiska tider om det skulle behövas. Vi har faktiskt jobbat hårt och i och med att vi har en bistro har vi varit noggranna med att det är bordbeställning och servering som gäller. Renhållning och handsprit är något vi har tryckt extra på.


Text och bild: Alexander Ellhar
alexander.ellhar@jakobsbergsfolkhogskola.se