Ta ställning mot rasism – för trygghetens skull
Att Söderhöjden har en triggande effekt på Järfällaborna är ingen nyhet. I öppna grupper på Facebook flödar invandringsfientliga kommentarer fritt.
Jag bävar lite när jag får uppgiften att hitta idéer till Järfälla i fokus i lokala grupper på Facebook, för jag vet vad jag kommer behöva läsa. Jag har sett och hört det förut.
Det första jag ser är ett inlägg om ett gäng ungdomar som enligt uppgift har rånat någon på en mobiltelefon och sprungit mot Söderhöjden.
Kommentarerna kommer som ett brev på posten. De springer hemåt. Till Slödderhöjden, Golanhöjden, Socialbidragshöjden.
Råttor. Utvisa dom direkt. Fram med K-pisten. Att vara från ett socialt utsatt område och dessutom ha utländsk bakgrund verkar vara ett värre brott än själva rånet.
Enligt administratören för gruppen Varning i Järfälla, Fredrik Grufman, är påhopp inte tillåtna i gruppen. Trots det tycker han inte att det är så farligt om folk ”ventilerar lite på Facebook”. Det riktiga problemet enligt honom? Att otrygghet och kriminalitet ökar i takt med invandringen i området.
Men vems trygghet? Jag kastas tillbaka till 90-talet. Söderhöjden är mitt hem. Ny Demokrati gör entré i riksdagen, Lasermannen härjar och nynazismen har fått fäste även i Järfälla. Historier om folk som får springa för livet är inte ovanligt. Den invandringsfientliga retoriken ger legitimitet åt grova våldsbrott i landet. Morden på John Hron och Gerard Gbeyo är två exempel av många.
Hur det pratas om Söderhöjden och dess invånare idag är inget nytt. Min ungdom präglades av ekonomisk kris och social nedrustning. Men det var lättare att skylla på invandring och slödder än att hantera den rekordhöga arbetslösheten.
År 2020 är det återigen kris och nedrustning och Sverigedemokraterna sätter den invandringsfientliga agendan. Rasism och klassförakt ges öppet alibi i grupper som Varning i Järfälla.
Att rasistiska uttalanden på Facebook skulle bidra till motsättningar och diskriminering håller Fredrik Grufman inte med om. Men faktum är att de synliggör fördomar och hat som lurar under ytan bland Järfällas befolkning.
Vill kommunens invånare bidra till minskad kriminalitet och otrygghet behövs inte bara polisiära insatser. Det behövs också självrannsakan och ställningstagande mot rasism och diskriminering.
Annars riskerar historien att upprepa sig.
Ett första steg kan vara att reagera när någon tycker att K-pisten är en lämplig åtgärd mot ungdomskriminalitet på Söderhöjden.
Text: Caroline Svensson
caroline.svensson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Axel Bridal